Planirano 300.000 maraka za poslovne zone u USK

04.09.2021. 09:20 / Izvor: Nezavisne novine
Planirano 300.000 maraka za poslovne zone u USK

Vlada Unsko sanskog kantona izdvojiće ove godine 300 hiljada maraka za pomoć u razvoju poslovnih zona na području Unsko sanskog kantona.

Vlada Unsko sanskog kantona izdvojiće ove godine 300 hiljada maraka za pomoć u razvoju poslovnih zona na području Unsko sanskog kantona, potvrdila je Samra Mehić, ministrica privrede u Vladi USK.

"Ova sredstva biće na raspolaganju gradovima i općinama i oni će moći, putem javnog poziva, aplicirati za dodjelu ovih sredstava. U proteklom periodu se pokazalo da unaprijeđenja i ulaganja u poslovne zone direktno doprinose stimulaciji privrede i otvaranju novih radnih mjesta", istakla je Mehićeva.

 Prema njenim riječima, u poslijeratnim godinama poslovne zone u ovdašnjim lokalnim zajednicama privukle su značajan broj investitora, a zadatak vlasti i nadležnih institucija je da se takve zone opreme svom neophodnom infrastrukturom za funkcionisanje privrednih subjekata.

Jedna od takvih poslovnih zona je i Šejkovača, nadomak Sanskog Mosta, u kojoj danas djeluje više od 30 malih i srednjih preduzeća te zapošljavaju značajan broj radnika. Ona je formirana  u poslijeratnom periodu na zapuštenom i močvarnom području gdje se nalazio veliki broj divljih deponija.

Lokalne vlasti su ovo zemljište uredile, a potom su građevinske parcele po vrlo povoljnim uslovima prodate investitorima, a u međuvremenu unapređivana je infrastruktura.

"Ulaganja u poslovne zone su posebno značajna u sadašnjim uslovima, kada se privreda oporavlja od posljedica pandemije virusa korona. I pored velikih ekonomskih teškoća zbog pandemije virusa korona uspjeli smo ostati lideri kada je riječ o izvozu na području Unsko sanskog kantona, a tome su najviše doprinijeli upravo poslovni subjekti koji se nalaze na ovome prostoru", kaže Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

Inače, privreda Unsko sanskog kantona, prema statističkim podacima u prvih šest mjeseci ove godine, doživljava oporavak od posljedica prošlogodišnje pandemije virusa korona, pa je industrijska proizvodnja u odnosu na isti period protekle godine povećana za 22,6 posto, a izvoz proizvoda za 50 posto, kažu u Privrednoj komori USK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti