Brčko sa milion maraka podstiče zapošljavanje teže zapošljivih kategorija

08.09.2021. 08:06 / Izvor: SRNA
Brčko sa milion maraka podstiče zapošljavanje teže zapošljivih kategorija

Za ove namjene obezbijeđeno je 1.000.000 KM, a kroz ovaj program prošle godine je zaposleno 126 ljudi.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta raspisao je javni poziv za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva sa evidencije Zavoda koja aktivno traže posao, potvrdila je direktor Zavoda Tamara Duvnjak Mitrović.

Mitrovićeva je rekla da će ovim programom biti obuhvaćeno 130 lica, od čega 100 iz kategorija od niskokvalifikovanih do srednje stručne spreme, a 30 iz kategorija viša i visoka stručna sprema.

"Cilj je zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, počev od dugoročno nezaposlenih lica, odnosno lica koja su na evidenciji duže od 12 mjeseci, zatim lica starije dobi i ona koja treba da steknu uslove za penziju, mladi koji treba da steknu prvo radno iskustvo", rekla je novinarima Mitrovićeva.

Ona je istakla da će kroz ovaj javni poziv biti podržano i zapošljavanje lica sa invaliditetom, civilnih žrtava rata, njihove djece i djece poginulih boraca.

Prema njenim riječima, za ove namjene obezbijeđeno je 1.000.000 KM, a kroz ovaj program prošle godine je zaposleno 126 ljudi.

Mitrovićeva je napomenula da će javni poziv biti otvoren do 21. septembra i da svi poslodavci mogu da apliciraju.

Usluge stručnog usavršavanja nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji lica I koja aktivno traže zaposlenje Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH će se realizovati iz sljedećih oblasti: engleski jezik, njemački jezik, osnove grafičkog i web dizajna i informatika i vođenje poslovnih knjiga za samostalne preduzetnike i kurs iz preduzetništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti