Hoće li propasti izgradnja “Bloka 7”

09.09.2021. 08:44 / Izvor: BHRT
Hoće li propasti izgradnja “Bloka 7”

Podizvođač radova otkazao saradnju.

Nakon najave da kineski konzorcij nije u mogućnosti ispuniti obaveze jer je američka kompanija „General Electric“, koja je ugovorom podizvođač, otkazala saradnju, pokrenuta su brojna pitanja, ali konkretnog rješenja nema. Kinezi su, po instrukciji iz Elektroprivrede BiH, pokušali obezbijediti zamjenu iz Evrope, te kontaktirali sa “Simensom” i još nekoliko kompanija, ali je odgovor bio isti – povlače se iz posla sa ugljem ili nisu u mogućnosti izvršiti obaveze.

Iz konzorcija je stigla i ponuda izmjene dijela ugovora, prema kojem bi ključnu opremu sada isporučili kineski proizvođači sa evropskom tehnologijom ili licencom.

Iz Elektroprivrede jasan stav – spremni su i na to, ali isključivo sa tehnologijom proizvedenom po onim ugovornim stavkama koje su već definisane ranije, a ne kineskom.

Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH

Nikakvo odstupanje od toga nije prihvatljivo ni Nadzornom odboru ni Upravi. To odstupanje mogu odobriti Vlada i Federalni parlament. Ako odobre, Elektroprivreda će poštovati volju onog ko je vlasnik ili osnivač“.

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH

Mi smo opredijeljeni da realizujemo Ugovor. Mi ni u jednom trenutku, nijednom našom izjavom, nijednim našim potezom nismo doveli u pitanje realizaciju Ugovora. I dan danas smo na tom stajalištu. I mi pozivamo naše partnere da nastavimo sa realizacijom tog ugovora“.

Pokušali smo dobiti odgovore i iz resornog ministarstva, ali bez uspjeha. Informacija je još u julu proslijeđena Parlamentu Federacije BiH i trebala bi se razmatrati na narednoj sjednici.

Irfan Čengić, zastupnik Parlamenta FBiH

Jako teško će biti izmijeniti Ugovor, jer je po javnom pozivu izabran ovakav projekat sa motorom ‘General Electric’ i svaka bitna promjena je upitno kako će se vršiti. I dalje, Elektroprivreda nas je informisala da je već pokrenula neki pravni spor“.

Oglasili su se i iz kineskog konzorcija

Iako je implementacija projekta trenutno otežana izlaskom ‘General Electrica’, nismo oklijevali ispuniti svoje obaveze prema ugovoru s Elektroprivredom BiH u pogledu podnošenja tehničke i upravljačke dokumentacije i drugih aktivnosti. Potpuno razumijemo značaj projekta za ekonomiju i energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine i nadamo se da će nam glavna oprema uskoro biti dostupna za nastavak rada”.

Dok i dalje traje neizvjesnost hoće li najveći poslijeratni projekat biti realiziran li će u krajnjem slučaju ugovor biti raskinut, stručnjaci upozoravaju da posljedice mogu biti ogromne, ukoliko ne dođe do izgradnje. Postojeći blokovi, koji trebaju biti zamijenjeni Blokom 7, su zastarjeli. Električna energija bi se mogla uvoziti umjesto izvoza koji imamo, što bi moglo značiti i duplo skuplju struju. Naša zemlja nema potencijale za brzi prelazak na obnovljive izvore energije i to treba raditi postepeno do 2050. godine, kako je potpisano Sporazumom, navodi profesor Zvjezdan Karadžin. Blok 7 treba biti prelazno rješenje.

Zvjezdan Karadžin, profesor na Rudarskom fakultetu u Tuzli i ministar za zaštitu okoliša TK

Ako ćemo nešto raditi, onda to treba raditi postepeno, da se smanje socijalni udari, jer mi ovdje nemamo dovoljno vjetra, u gradu Tuzla imamo 120 dana tišine, nema vjetra nikako. Sprečansko polje je siromašno vodom, iako je BiH bogata vodom, ali ovaj naš kraj nije. Solarne elektrane su nešto što tek treba razmotriti“.

Karadžin među posljedicama neizgradnje navodi i pogoršanje stanja okoliša, pitanje opstanka uglja i rudnika, kratkoročni prestanak proizvodnje Termoelektrane Tuzla i daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca, a što dovodi u pitanje i na hiljade radnih mjesta. Dok pojedinci projekat vrijedan 722 milion eura već ocjenjuju kao neuspješan, konačni stav o daljem razvoju očekuje se od Parlamenta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti