Lukavac: Otvoren 19. Međunarodni sajam turizma i ekologije "LIST"

17.09.2021. 08:29 / Izvor: Agencija Anadolija
Lukavac: Otvoren 19. Međunarodni sajam turizma i ekologije 'LIST'

Na ovogodišnjem sajmu učestvuju izlagači i gosti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U sportskoj dvorani Lukavac svečano je otvoren 19. Međunarodni sajam turizma i ekologije "LIST“ 2021. koji će trajati do 18. septembra. Na ovogodišnjem sajmu učestvuju izlagači i gosti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

"Organizator sajma je u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji skupio hrabrosti i snage da respektabilnu tradiciju održi. Turizam se u vremenu pandemije suočio sa velikim problemima. Sektor je doživio težak udarac, gubici su bili oko 70 odsto. Značajna komponenta sajma je i ekologija i još jednom nam ovaj sajam treba da probudi svijest o značaju zaštite životne sredine kako bi imali održiv razvoj turizma“, kazao je Hamza Bašić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić osvrnuo se na kapitalne projekte u toj lokalnoj zajednici i najavio nove, pogotovo one koji se tiču ekologije.

"Ovih dana, odnosno 18. septembra obilježavamo i Dan općine Lukavac i u sklopu sajma "LIST“ ćemo obilježiti naš praznik. Neka ovaj sajam bude nastojanje da prikažemo zapadni Balkan ili sve naše ljude u objektivnom i realnom sektoru, odnosno da kažemo kako nam je potrebna međusobna saradnja“, kazao je Delić.

Organizator sajma "LIST“ Izet Nuhanović istakao je da je u Lukavac stiglo 80 izlagača iz četiri države, a na sajmu će posebna pažnja biti posvećena malom i srednjem poduzetništvu.

"Cilj sajma je promocija turističkih potencijala, prirodnih resursa, kulturnog bogatstva i turističkih destinacija sa raznovrsnim sadržajima. U sklopu "LIST-a“ održat će se i više podsajamskih manifestacija kao što su skupovi o temi ruralnog i seoskog turizma, standardizacije, Festival hrane i pića, sajamska biciklijada, novinarska kotlićijada, Izbor sa miss BiH i koncert Divanhane“, naveo je Izet Nuhanović, predsjednik Organizacionog odbora Međunarodnog sajma turizma i ekologije "LIST“.

Sajam je svečano otvorio Željko Zombra, jedan od najboljih sportista Lukavca svih vremena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti