SDP traži online sistem fiskalizacije, Milićević poručuje da iznose populističke informacije

27.09.2021. 15:47 / Izvor: Fena
SDP traži online sistem fiskalizacije, Milićević poručuje da iznose populističke informacije

Poslanici SDP-a smatraju da treba uvesti online sistem fiskalizacije, bez ikakvog troška.

Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je pozvao Vladu Federacije BiH da stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa i uvede online sistem fiskalizacije.

"U oktobru 2020. godine oboren je zakon o fiskalnim sistemima u FBiH. Po samoj procjeni Vlade u maju 2020. godine ukupno je bilo 83.547 fisklanih kasa u FBiH. Umjesto da Vlada ukine određene fiskalne i parafiskalne namete koje je obećala privrednicima, ona sa resornim ministarstvom, koje je donijelo pravilnike, na ovaj način pokušava da izvuče 80 miliona KM iz privrede", izjavio je na današnjoj pres-konfereciji šef Kluba poslanika SDP-a BiH Elvir Karajbić.

Poslanici SDP-a smatraju da treba uvesti online sistem fiskalizacije, bez ikakvog troška.

"Online sistem fiskalizacije omogućava potpunu transparentnost i dnevnu kontrolu svih prometa na teritoriji Hrvatske. Rebulika Srpska se priprema za online fiskalizaciju, a jedino kod nas se pogoduje određenim preduzećima koja su bliska vlasti da izvuku 80 miliona KM iz privrede", rekao je Karajbić.

SDP iznio populističke informacije 

Nakon zahtjev SDP-a BiH reagovala je dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević i rekla da je SDP prezentirao samo populističke informacije koje njima idu u prilog, a nije prezentirao koje su prednosti i što to znači zamjena novih sustava.

Pravilnikom se zamjenjuju stare za nove fisklane kase sa kojim će se, kako je rečeno,  pratiti pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

"Prije svega, želimo stvoriti iste uvjete za poslovanje za sve porezne obveznike. To znači da mi ne možemo kazniti ljude koji uredno posluju, prijavljuju prihod i da stvaramo mogućnost ljudima koji to ne čine", kazala je Milićević.

Kao  primjer uzela je to da recimo „ porezni obveznik ima u toku dana 150 računa i ti računi se pojedinačno ne vide u Poreznoj upravi“.

"Na kraju dana prijavim samo svoj dnevni promet. U međuvremenu prije prijavljivanja tog prometa mogu stornirati pola tih računa. Umjesto da je moj prihod 500 KM ja ću ga prijaviti 250. To je toliko složena procedura provjere da je nemoguće u ovom trenutku provijeriti oko 85.000 kasa koliko ih im u Federaciji BiH", navela je Milićević.

U novim kasama, odnosno novim sistemima, kaže da će postojati jedna kartica QR, što znači da će se svaki  račun koji se provuče kroz fiskalnu kasu automatski vidjeti u Poreznoj upravi.

"Ja kao kupac moći ću provijeriti taj QR kod i vidjeti jel evidentiran u Poreznoj upravi. To znači u realnom vremenu, a istovremeno znači da će Porezna uprava u uredima na svojim platformama moći pratiti ko to stalno smanjuje svoje prihode, stornira i ići će u ciljane kontrole. Ovo je na određeni način zaštita prihoda Federacije BiH jer kao građanin ako platim PDV nema ga niko pravo zadržati u privatnim džepovima. On mora ići u one namjere u koje se skuplja. Tako da ja razumijem određene aktivnosti i nerazumijevanje", naglasila je Milićević.

Da bi pomogli privrednicima, Vlada je spremna u proračunu prepoznati dio sredstava da subvencionira troškove zamjene tih fisklanih kasa.

"Do polovine 2022. godine zamijenit će se jedna trećina kasa , a naredne dvije godine će ići ostale zamjene fiskalnih kasa. Mi ćemo poduprijeti, subvencionirati i zajednički učestvovati u zamjeni ovih fiskalnih kasa", poručila je Milićević novinarima tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti