BiH još uvijek bez saglasnosti o uspostavi jedinstvene digitalne potvrde o Covid statusu

29.09.2021. 13:38 / Izvor: Fena
BiH još uvijek bez saglasnosti o uspostavi jedinstvene digitalne potvrde o Covid statusu

Bosna i Hercegovina još uvijek nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana

Bosna i Hercegovina još uvijek nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana iako je Ministarstvo civilnih poslova BiH još u maju počelo konsultacije sa svim nivoima vlasti u vezi s tim pitanjem.

Kako je Feni rečeno u državnom ministarstvu civilnih poslova, koje ima koordinirajuću ulogu u oblasti zdravstva, konsultacije su započete sa svim nadležnim institucijama svih nivoa vlasti u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kako bi se uspostavio jedinstven pravni okvir za sistem digitalne potvrde u BiH.

Takva potvrda olakšala bi slobodno kretanje građana tokom pandemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja.

Sastanak o toj temi održan je 22. juna s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH kada su prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih Covid-19 potvrda unutar EU.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH, ali ona još uvijek nije razmotrena što je potrebno kako bi se na osnovu nje donijele odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja uvođenja sistema digitalne potvrde u BiH.

Kako ističu iz Ministarstva, svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa bh. građana koji putuju, sa integriranim QR kodom koji prati tehničke standarde Evropske unije.

Republike Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihovog Covid statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod).

"Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na nivou nekih kantona", kažu iz Ministarstva.

Napominju i to da bi uspostavljanje jedinstvenog sistema izdavanja Covid potvrda i u Federaciji BiH umnogome olakšalo i krajnju integraciju postojećih baza i priključenje sistemu EU zelene Covid potvrde.

Ranije je Feni rečeno da bi se nakon utvrđenja pravnog okvira za sistem za izdavanje Covid pasoša/Zelenog certifikata bh. građanima, to moglo implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

Ipak, još uvijek nije službeno prijavljeno da građani BiH ili drugi pravni subjekti imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima - potvrdama u vezi njihovog Covid-19 statusa.

U toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalim koji su to od BiH tražili.

"Da bi se s državnog nivoa moglo upravljati sa izdavanjem odnosno verifikacijom Covid potvrda, potrebna je saglasnost oba entiteta i Brčko distrikta na čemu Ministarstvo civilnih poslova radi još od maja 2021. godine", dodaje se u odgovoru Feni.

Naglašavaju da će Ministarstvo civilnih poslova i dalje preduzimati sve potrebne aktivnosti te se nadaju podršci svih nivoa vlasti u području zdravstva radi omogućavanja olakšanog putovanja bh. građana u prijelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid pasoša/Zelenog certifikata u BiH.

Najavili su da će o svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u BiH javnost, odnosno drugi zainteresirani subjekti, biti blagovremeno upoznatii.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti