Zlatan Vujanović

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ministar trgovine FBiH, Zlatan Vujanović o novom zakonu o nekretninama u BiH

U Federaciji BiH na snagu je stupio Zakon o posredovanju u prometu nekretnina kojim se prvi put u Federaciji zakonski uređuje ta djelatnost.

12.10.2021. 08:33 / Izvor: BHRT

U Federaciji BiH na snagu je stupio Zakon o posredovanju u prometu nekretnina kojim se prvi put u Federaciji zakonski uređuje ta djelatnost. Što je bio razlog za njegovo donošenje? O tome u emisiji BHT1 uživo govorio je ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović.

Govoreći o zakonu, ministar kaže kako ova djelatnost do sada "nije bila uređena".

"Jako značajan iznos novaca kola u ovoj djelatnosti, a kada je velik pravni vakuum, kako bi rekli, u sivojoj ekonomiji, onda se značajan iznos izlijeva... Pojedinci bez identiteta nude ono što je primamljivo građana, a to rezultira gubitkom novaca", kaže on i dodaje da je neuređenost problem i za građane i za državu.

Kazao je kako je BiH jedina država u regiji koja nije imala uređenu ovu oblast. 

"Mi smo napravili najbolji mogući zakon, on je prepoznat u oba doma parlamenta i dobio je jednoglasnu podršku", kaže Vujanović.

Dodaje kako su detaljno razrađene i kaznene mjere.

"Dvije do deset tisuća maraka za fizičke osobe koje će se baviti ovim poslom na crno, a od pet do 30 tisuća kazne za pravne osobe", govori ministar.

Kvalitetno zakonsko rješenje, kaže ministar, ima određene prednosti. Poslao je i poruku građanima: "Oni (građani) su ti koji će odlučiti hoće li koristi licencirane ili "divlje" tvrtke. To je važno iskomunicirati s građanima da i oni shvate zašto im je bolje korsititi posrednike koji su odradili sve po zakonu".

Ovaj zakon, dodaje ministar, koristi sve ono dobro što se koristi u cijelom svijetu, evo konkretno, kaže ministar, u Srbiji je ovakav zakon na snazi već duže od deset godina.

"Vrlo slični zakoni su i u Republici Hrvatskoj i u EU. Ovo ima višedesetljenu upotrebu u zemljama okruženja. Svi aspketi su uređeni na način da su korištenje najbolje prakse", kaže ministar. 

U ovom zakonu se, dodaje on, detaljno utvrđuje okvir djelovanja svih aktera, od agenata preko kupaca i onih koji prodaju.

"Ono što je najnepopularnije, ali je neizbježno, su kaznene mjere, a i to smo definirali", rekao je ministar. 

Na upit do kada će biti donesene zakonske odredbe koje primoravaju posrednike da mijenjaju neke detalje poput broja zaposlenih, ministar je rekao kako je već određen broj onih koji se ovim poslom bave već registriran. 

"Svatko može prodavati svoju osobnu nekretninu, to nije predmet ovog zakona", rekao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti