Namjenska industrija u RS i FBiH bilježi značajan razvoj

13.10.2021. 15:33 / Izvor: SRNA
Staša Košarac

Na marginama sajma, ministar Košarac je razgovarao i sa predstavnicima kompanije Unis Gineks iz Goražda.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac posjetio je danas 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021", koji se održava u Beogradu.

Tom prilikom, on je obišao štandove kompanija namjenske industrije Republike Srpske "Tehničkog remonta Bratunac", te vazduhoplovnih zavoda bijeljinskog "Orla" i banjalučkog "Kosmosa".

Na marginama sajma, ministar Košarac je razgovarao i sa predstavnicima kompanije "Unis Gineks" iz Goražda.

On je istakao da namjenska industrija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH posljednjih godina bilježi značajan rast i razvoj, te da su domaće kompanije postale prepoznatljive na međunarodnom tržištu.

"Namjenska industrija zauzima značajan dio u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nadležno je za izdavanje isprava za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, te robe posebne namjene. U prošloj godini izdali smo 283 dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme, čija je ukupna vrijednost 493.035.572 evra", rekao je Košarac.

Tokom posjete sajmu, Košarac je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem obišao najpoznatiji proizvod TRB-a - multifunkcionalno oklopno vozilo "Despot", sa daljinsko-upravljivom borbenom stanicom najnovije generacije.

"TRB, Orao i Kosmos su perjanice namjenske industrije Republike Srpske, koje se na beogradskom sajmu pojavljuju kao prepoznatljivi izvoznici vojne opreme i naoružanja", istakao je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti