Posavska simfonija pod krošnjama bagrema

17.10.2021. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Posavina pčelari

Foto: Akta.ba

Područje Posavine bogato je bagremom koji se smatra jednom od najmedonosnijih biljki na području Balkana.

Nadomak bagremovih stabala na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine prije 12 godina Aco Malić započeo je hobi bez kojeg ne može zamisliti svoj život danas. Aco je pčelar iz Šamca koji svaki slobodan trenutak provodi u prirodi brinući o svom pčelinjaku. Zahvaljujući pomoći Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, ovaj pčelar je nabavio novu opremu kojom će unaprijediti kvalitet rada.

Ovaj posao je zahtjevan ali osim toga što dobijemo zdrave proizvode za njegov rezultat, još je bitnija ljubav i mir kojim odiše, a i to vrijeme u pčelinjaku je poput psiho-terapije. Što bi rekao moj pčelarski mentor, zvuk pčela je jedna od najljepših simfonija što se mogu čuti,“ objašnjava Aco.

Područje Posavine bogato je bagremom koji se smatra jednom od najmedonosnijih biljki na području Balkana. Tokom sezone cvjetanja bagrema, na desetine hiljada pčela iz Acinog pčelinjaka odlaze na ispašu gdje sakupljaju nektar od kojeg će se proizvesti med. Za proizvodnju kvalitetnog meda i održavanje pčelinjaka zdravim bitna je posvećenost pčelara, ali i, kako pojašnjava Aco, dobra oprema.

Oprema u pčelarstvu ima vijek trajanja od nekoliko godina i stalno se treba obnavljati, a za to su potrebna velika sredstva. Ovim projektom sam po povoljnim uslovima uspio obezbijediti električnu vrcaljku za cijeđenje meda, košnice i podnice što je za nas pčelare velika stvar,“ kaže Aco.

Nova oprema o kojoj Aco Malić govori obezbjeđena je kroz projekt EU4Business, koji finansijski podržavaju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka s ciljem ublažavanja negativnog uticaja globalne pandemije na poljoprivredno-prehrambeni sektor. Projekt je podrazumijevao nabavku različite opreme za firmu “Ekomed - MK” iz Šamca, kao i njene kooperante, među kojima je i ovaj pčelar.

U projekt je uključeno 15 samostalnih pčelara koji su nabavkom opreme uspjeli modernizovati, povećati i obnoviti svoje kapacitete. Zahvaljujući ovom projektu mi smo prvi put započeli otkup sirovina od njih. Nova oprema za našu firmu značila je povećanje kapaciteta obrade i skladištenja, što prije nismo mogli postići“, pojašnjava Pero Starčević, menadžer za razvoj poslovanja u firmi “Ekomed - MK”.

Ova firma je nastala iz pčelarskog gazdinstva starog preko 40 godina, te je jedna od najvećih proizvođača pčelinjeg voska u ovom dijelu Evrope. Do statusa jednog od najboljih stigli su kontinuiranim ulaganjima u povećanje kvalitete rada i proizvodnje.

Projektom smo nabavili i električni ekstruder koji omogućava cijeđenje starog saća od kojeg se nakon obrade prave nove satne osnove. Ova mašina je nešto sasvim novo u BiH i uz njenu pomoć povećali smo iskoristivost i ove sirovine, koja se ranije obrađivala na ručnoj presi,“ dodaje Pero.

Oprema obezbijeđena kroz ovaj projekt pojednostavila je proces rada i doprinijela unapređenju kvalitete proizvoda. Također, poboljšanja različitih aspekata rada omogućilo je ovoj firmi povećanje proizvodnih kapaciteta što će imati dugoročni uticaj na zadovoljenje potreba tržišta na kojima plasiraju svoje proizvode, u BiH i izvan njenih granica.

Karakteristički bagremov med koji nastaje na području Posavine specijalitet je ovog kraja. Svake godine posavski pčelari dočekuju proljeće s nadom da će sunce i toplo vrijeme obilježiti dane bagremovog cvjetanja, pod čijim krošnjama orkestri pčele za njih izvode jedinstvene „simfonije“.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti