Goraždanski privrednici u projektu prekogranične saradnje BiH i Srbije

18.10.2021. 07:46 / Izvor: Fena
Goražde

Projekt finansira EU preko IPA fondova međugranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine za period 2014 - 2020. godina.

Privredna komora Federacije BiH i Regionalna Privredna komora (RPK) Užice uspostavili su prekograničnu saradnju u okviru projekta "Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“.

Kako ističu u ovim komorama, projekt je od velikog značaja za firme iz BiH i Srbije jer za cilj ima jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u malim i srednjim preduzećima.

Saradnja između dvije komore uspostavljena je nakon što su napravljene procjene da firme iz sarajevske makroregije i zlatiborskog okruga imaju zajedničke interese kada je u pitanju razvoj tržišta u tri sektora - metalskoj, prehrambenoj i drvnoj industriji.

U projekt vrijedan 200.000 eura uključeno je 90 firmi iz obje države.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Alešević naglašava da će najveću zastupljenost imati firme s područja BPK Goražde.

"Kada govorimo o BiH, najveći dio firmi će biti upravo iz BPK Goražde, a firme koje mogu učestvovati jesu sa područja sarajevske makroregije s obzirom na blizinu tržišta. To su firme iz BPK iz oblasti metalske, prehrambene i drvne industrije koje će biti najzastupljenije u projektu da bh. strane", kazao je Alešević.

Predstavnica Regionalne Privredne komore Užice Danica Selaković navodi da je razgovor o zajedničkoj saradnji s federalnom Privrednom komorom započeo krajem 2019. godine, te da je ovaj projekt plod tih razgovora i dobre saradnje.

Napominje da je pripreman u veoma otežanim prilikama izazvanim pandemijom virusa korona, ali da su aktivnosti ipak privedene kraju.

"Projekat 'Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE' koji radimo u sklopu prekogranične saradnje Srbija - BiH startao je 1. jula i njegova implementacija trajat će dvije godine. Mapirajući preduzeća iz jedne i druge regije, shvatili smo da imamo potencijal odnosno slična preduzeća na jednoj i drugoj strani granice, a takođe imamo iste probleme kao što je nedostatak kvalifikovane radne snage, a planiramo neko zajedničko spoljno tržište", pojasnila je Selaković.

Cilj projekta je jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području sarajevske makroregije i zlatiborskog okruga, kroz razvoj kapaciteta za procjenu tržišta, inovacija, brendiranja kao i saradnju i komercijalizaciju malih i srednjih preduzeća iz sektora drvne, prehrambene i metaloprerađivačke industrije.

Predviđena je i saradnja s obrazovnim institucijama. Partneri u projektu su Tehnička škola iz Goražda i Tehnička škola u Požegi. One će raditi na novim programima edukacije koji će biti prilagođeniji tržištu, odnosno, firmama kojima su potrebni kadrovi.

Projekt finansira EU preko IPA fondova međugranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine za period 2014 - 2020. godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti