Hadžiahmetović i Biznis klub "Povelja" održali sastanak o aktuelnim problematikama

23.10.2021. 12:08 / Izvor: Akta.ba

Foto: Akta.ba

Ovo je jedan u nizu planiranih sastanaka između Biznis kluba Povelja i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo.

U četvrtak 21. oktobra u Hotelu Hills održan je sastanak članova Biznis kluba Povelja i Ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića.

Na sastanku su, između ostalog, razmatrane i aktivnosti vezane za Sarajevski Holding, a ministar je istakao da je Vlada usvojila Studiju društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo. Cilj je reforma javnog komunalnog sektora na području Kantona, te iznalaženje rješenja koja bi dovela do efikasnijeg rada javnih komunalnih preduzeća, te poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju građanima KS.

"Na ovaj način će privrednicima biti olakšano jer će imati sve na jednom mjestu", poručio je ministar.

U dijelu sastanka govorilo se i o novom Urbanističkom planu Grada Sarajeva, za kojeg je ministar kazao će biti uskoro donesen, a dodao je i da Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS priprema novi Zakon o upravljanju zajedničkim djelovima stambenih zgrada, odnosno Zakon o upraviteljima.

Prisutni privrednici su ukazali na niz regulatornih nedostataka koji usporavaju razvoj poslovne klime KS, te ponudili pomoć vladi kako bi se olakšalo poslovno djelovanje u Kantonu Sarajevo naručito u segmentu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Privrednici su ponudili konkretne prijedloge kako bi se otklonile prepreke koje koče masovnije investicije u infrastrukturu električnih punionica u Kantonu Sarajevo.

Bilo je riječi i o trenutno aktuelnom projektu Smart city koji se pokazao kao idealno rješenje on-street (uličnog) sistema pametnog parkiranja.

Ovo je jedan u nizu planiranih sastanaka između Biznis kluba Povelja i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti