Cijene u RS rastu, plate ih ne prate

25.10.2021. 09:16 / Izvor: BHRT
rast cijena

Samo 20 odsto zaposlenih u realnom sektoru zaštićeno je posebnim kolektivnim ugovorima u RS.

Zbog političkih, potpuno su zanemarene one životne bitke. Pokušavaju ih oživjeti sindikati u Republici Srpskoj, novim pozivom socijalnim partnerima da ispregovaraju kolektivne ugovore kojih nema gotovo šest godina od stupanja na snagu novog Zakona o radu. Bitka je to za preživljavanje i život dostojan čovjeka za gotovo 190 hiljada zaposlenih u realnom sektoru. Ne miruju ni predstavnici 55 hiljada zaposlenih u javnoj upravi, koji godinama upozoravaju da su diskriminirani.

Samo 20 odsto zaposlenih u realnom sektoru zaštićeno je posebnim kolektivnim ugovorima u RS. To mora biti promijenjeno jer cijene divljaju, a plate ih ne prate, upozoravaju sindikalci. Zaposleni sa prosječnom platom u privredi jedva pokrivaju sindikalnu potrošačku korpu četvoročlane porodice. 

Pretočili su ozbiljnost situacije u zanimljivu analizu prema kojoj takav radnik mora da radi pola sata za kilogram hljeba, isto toliko za litru goriva, a gotovo pet sati za kilogram teletine ili dva i po sata za kilogram pastrmke. 

"Da nam je osnovica za obračun budućih plata, ukoliko potpišemo kolektivne ugovore, najniža plata u RS koju za narednu godinu treba dignuti značajno u odnosu naa ovogodišnjih 540 KM , koja bi se množila sa koeficijentom koji budemo pregovarali sa poslodavcima za pojedine grupe radnika na pojedinim radnim mjestima", ističe Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS.

To je i glavni kamen spoticanja kod poslodavaca, načelno spremnih na pregovore. Ima li smisla pregovarati o platama koje ionako rastu, pitaju, 5-8 odsto u posljednje tri godine.

"Ukoliko zahtjevi sindikata budu objektivni, nema nikakvog razloga da se ne potpiše kolektivni ugovor. Međutim, ukoliko se nastavi sa zahtjevima iz PKU od prije deset godina, onda su male šanse da se do takvog ugovora uopšte dođe", kaže Saša Trivić iz Unije udruge poslodavaca RS.

Uzdaju se sindikati u dobre ekonomske pokazatelje u proteklom periodu. Privrednici prave veći profit, rastu industrijska proizvodnja i produktivnost rada. Hvali se i Vlada.

"Povećavamo zaposlenost, povećavamo izvoz, zašto ne reći da je izvoz u RS rastao stopom od skoro 30 odsto, a da je uvoz rastao stopom oko 20 odsto, što znači da sve ono što radimo sa ljudima iz realnog sektora daje rezultate", ističe premijer RS Radovan Višković.

Rezultati dobri, ali kasa prazna, ako je suditi po odnosu Vlade prema inicijativi sindikata javnog sektora. Dugo je na čekanju njihov zahtjev da im bude vraćeno pravo da primanja za topli obrok i regres budu odvojeni od osnovne plate.

"Vlada je trenutno nama obrazložila da nema dovoljno novca u budžetu za takve namjene. Mi smatramo da to nije naš problem to je problem Vlade i ministra finasija i oni treba da odgovore javnosti i preko 55 hiljada radnika koji očekuju vraćanje prava na topli obrok i regres", navodi Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Pritisak radnika mogao bi biti sve veći, jer Vlada nema instrumente da uspori rast cijena. Interes poslodavaca mogao bi biti povećanje plata, jer ih radnici intenzivno napuštaju i odlaze preko granice. Hoće li to rezultirati koracima ka barem djelimičnom ispunjenju zahtjeva sindikata? 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti