Mehta: ArcelorMittal Zenica ne može izdržati najavljeno povećanje cijena struje

26.10.2021. 13:38 / Izvor: Fena
ArcelorMittal

Foto: Fena

Kaže da su očekivali minimalno povećanje električne energije, ali tako veliko najavljeno povećanje cijena električne energije dovest će u pitanje i sam opstanak firmi.

Kompanija "ArcelorMittal" Zenica (AMZ), zabrinuta zbog najavljenog enormnog povećanja cijena električne energije, zatražit će sastanak s menadžmentom Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JPEPBiH) te nadležnim u Vladi Federacije BiH - najavio je danas na pres-konferenciji generalni direktor te kompanije Nikhil Mehta.

Trebat će im, kako je rekao, podrška resornog federalnog ministra Nermina Džindića i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

"Povećanje cijena uglja, električne energije, zemnog plina i sirovina, enormno povećavaju i naše troškove. Cijena električne energije, koja je ponuđena u ponedjeljak, nama je povećanje za 125 posto u odnosu na ovu godinu", istakao je Mehta.

Pojasnio je kako će povećanje cijene električne energije poskupiti i njihovu proizvodnju na godišnjem nivou za oko 70 miliona konvertibilnih maraka, a što oni "ne mogu izdržati". Zbog toga je izrazio nadu da će, kao najveći potrošač električne energije, AMZ imati razumijevanja i od JP EPBIH i Vlade FBiH.

 "Ugovor se mora potpisati do kraja godine, ali ako izostane podrška, moguće je gašenje integralne proizvodnje u Zenici. To bi vjerovatno značilo i kraj kompanij. Zahtijevamo od Vlade FBiH i EPBiH da gledaju ovo na drugačiji način, jer ovo će imati veliki uticaj na proizvodnju čelika u Zenici", podvukao je Mehta.

Početkom ove godine, podsjetio je, na svjetskom su tržištu počele rasti cijene čelika, ali postepeno je počela rasti i cijena uglja te željezne rude da bi od maja ove godine cijena uglja za njihove kompanije u SAD-u i Australiji porasla sa 125 na 400 dolara po toni. Ugalj čini 50 posto ukupnih troškova kompanije "ArcelorMittal".

Cijene su, dodao je, uvećali i dobavljači drugih neophodnih komponenti za proizvodni proces, a što je također posljedica povećanja cijena energenata i električne energije. Slijedi, kazao je, uvećanje i transportnih troškova, a cijena čelika je počela da pada.

"Pored toga, jučer smo od EPBiH dobili ponudu za ugovor za električnu energiju, po kojem je cijena veća za 125 posto, u odnosnu na trenutnu cijenu. Na godišnjem nivou, mi trošimo 520.000 MW električne energije. S tih 70 miliona konvertibilnih maraka dodatnih troškova, nema svrhe ni da nastavimo s proizvodnjom, jer ne možemo preživjeti. Gubici će biti manji ako zaustavimo proizvodnju. Ovo su najteži dani za kompaniju od njenog postojanja", naglasio je Mehta.

Kaže da su očekivali minimalno povećanje električne energije, ali tako veliko najavljeno povećanje cijena električne energije, ostavit će, upozorio je, teške posljedice po industriju te dovesti u pitanje i sam opstanak firmi.

Osim što je "ArcelorMittal" najveći kupac električne energije u BiH, podsjeća i da JP Željeznice Republike Srpske 60 posto ukupnog prihoda ostvaruju transportom roba za tu kompaniju, JP Željeznice FBiH između 30 i 35 posto te Luke Ploče sa oko 40 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti