Cijena polovnih automobila dostigla visok nivo

01.11.2021. 08:03 / Izvor: BHRT
polovna auta

Cijena polovnih automobila u Bosni i Hercegovini dostigle su vrlo visok nivo.

Cijena polovnih automobila u Bosni i Hercegovini dostigle su vrlo visok nivo. Potražnja za automobilima s jedne i nestašica autodijelova sa druge strane rezultiralo je drastičnim poskupljenjem polovnih vozila u BiH.

Zbog globalnog poramećaja u lancu snabdjevanja polovnim automobilima, isporuke novih vozila kasne, a neki od svjetskih proizvođača obustavili su proizvodnju, što za posljedicu ima više cijene polovnih automobila. Od početka godine cijena je skočila za čak 30%.

"Na konkretnom primjeru vozilo, ako je u nabavi bilo 20 tisuća maraka, sada već ide na 26 tisuća maraka, i u prodaji onda logično ide više, značajno je poraslo, i u krajnjom prodaji opet ide 30% skuplje", kaže Adnan Kovačević, uvoznik i trgovac automobilima.

Globalni problem odrazio se i na domaće tržište. Osim cijene, kupci i trgovci suočavaju se i sa problemom isporuke vozila.

"Vi sad da naručite neki nov automobil u ovom momentu, nitko vam ne garantuje da će biti isporučen u narednih šest mjeseci. Mi sada već komuniciramo rokove između 6 i 9 mjeseci od momenta narudžbe do krajnjeg roka isporuke za klijena. To važi za sve brendove, jednostavno poremećaj se desio na svjetskom nivou", pojasnio je Haris Muratović iz Udruge zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH. 

Kao glavni razlog tog poremećaja i drastično visokih cijena autmobila, poznavaoci prilika navode nedostatak elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene.

"Najviše zavise od obnove poluvodiča i drugih elektronskih komponenti, kojih najviše nedostaje, onog momenta kada proizvođači omoguće dovljnu količinu tih komponenti, i kada se proizvodnja novih vozila vrati na raniji nivou, onda će cijena polovnim vozilima padati, neće biti tako atraktivna, i tržište će se stabilizirati", rekao je Igor Gavran, analitičar. 

Bosna i Hercegovina ovisna je od evropskih proizvođača automobila i autodijelova, tako da mora pratiti i prilagođavati se evropskom i svjetskom tržištu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti