Košarac: Hrabrije ući u ideju o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom carinskom unijom

04.11.2021. 11:37 / Izvor: SRNA
Staša Košarac

Foto: Srna

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da bi trebalo hrabrije ući u ideju potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom carinskom unijom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da bi trebalo hrabrije ući u ideju potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom carinskom unijom, jer je riječ o tržištu na kom bi privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, te njihovi proizvodi mogli da participiraju.

"Osim tržišta EU, ovo tržište je impozantno, tako da moramo naći način da se proizvodi naših privrednika nađe na njemu", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu prije početka Regionalne konferencije Evropske preduzetničke mreže za jugoistočnu Evropu.

On je podsjetio da BiH ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji omogućava izlazak na tržište EU, sa kojom ostvaruje 72 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene, kao sa zemljama Cefte, gdje su privrednici iz Republike Srpske i FBiH vrlo vidljivi.

"Treba da promovišemo ideju da se radujemo uspjesima jednih i drugih i da kroz obim spoljnotrgovinsklog poslovanja pokažemo da su privrede Republike Srpske i FBiH osposobljene da preuzmu međunarodne standarde i proizvode takve proizvode koji će biti prisutni na mnogim tržištima", istakao je Košarac.

Govoreći o današnjoj konferenciji, na kojoj će biti predstavljeno kako pristupiti svim finansijskim izvorima za pomoć malim i srednjim preduzećima, Košarac je naveo da je riječ o značajnom događaju, s obzirom na činjenicu da se žele predstaviti vrlo jasne politike entiteta i zajedničkog nivoa, što se tiče razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH.

"Kroz ovaj evropski forum, cijenići da su dva konzorcijuma, iz Republike Srpske i FBiH već prisutni na određenim projektima Evropske mreže, iz tog konteksta naše opredjeljenje je da sačuvamo i legitimitet i subjektivitet ovih konzorcijuma", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo na čijem je čelu želi da podstakne ulogu Spoljnotrgovinske komore BiH u tom procesu, cijeneći da je obaveza, kako entitetskih struktura vlasti tako i vlasti na nivou BiH, da putem svojih adekvatnih politika i strategija razvijaju mala i srednja preduzeća.

"Cilj Ministarstva je da ojača naše kapacitete, kroz zajedničke politike sa entitetima i da nastupamo vrlo vidljivo mnogim tržištima", istakao je Košarac i dodao da će ovakvi forumi sigurno dati doprinos privrednim subjektima iz Republike Srpske i FBiH da preuzmu neka nova iskustva, a Spoljnotrgovinskoj komori da afirmiše sve ono što se može proizvesti i razvijati u cijeloj BiH.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je konzorcijum Republike Srpske koji čine Privredna komora Republike Srpske, Republička razvojna agencija, te Inovativni centar, zajedno sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, od 2013. godine član Evropske preduzetničke mreže.

"Cilj ovakvih konferencija jeste da se što više uvežu privredni subjekti u ovoj mreži", istakao je Petričević, te dodao da je za osam godina članstva konzorcijuma u Evropskoj preduzetničkoj mreži više od 2.500 privrednih subjekata iz Republike Srpske učestvovalo u različitim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, ove kompanije iz Republike Srpske imale su priliku da pristupe određenim projektima prema EU, te da učestvuju u obukama vezanim za digitalizaciju i sve ono što je potrebno u savremenom poslovanju.

"Siguran sam da ćemo i u buduće vrijeme nastaviti da budemo dio ove mreže, zajedno sa konzorcijumom iz Republike Srpske i sve one aktivnosti koje su predviđene u radu samog Ministarstva i strategije čine i aktivnosti Evropske mreže preduzetništva", rekao je Petričević.

On je dodao da su te aktivnosti uvrštene u strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, za period 2021-2027. godina.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da je ova preduzetnička mreža najveća, ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu, te istakao da je ona donijela mnogo benefita privredi BiH.

"Zahvaljujući Evropskoj preduzetničkoj mreži, kompanije iz BiH su vidljivije na evropskom i svjetskom tržištu, odnosno imaju lakši pristup ovim tržištima", istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Mreži, Spoljnotrgovinska komora radi veliku, digitalnu platformu "Digitalna komora", kako bi kompanije iz BiH i njihovi proizvodi bili vidljiviji na inostranom tržištu.

Ministar razvoja i preduzetništva Federacije BiH Amir Zukić rekao je da se svi ciljevi konferencije i ove mreže poklapaju sa programskim aktivnostima i strateškim ciljevima ministarstva na čijem je čelu.

"Mreža predstavlja ozbiljan alat koji pomaže Ministarstvu u realizaciji tih ciljeva", istakao je Zukić i dodao da će vidljivost kompanija iz BiH obezbijediti njihovu vidljivost na svjetskom tržištu, ojačati ih, te im omogućiti da participiraju u svim procesima globalizacije i zapošljavaju više radnika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti