U BiH propalo više od 600.000 vakcina

09.11.2021. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Vakcinacija

Iako nadležni često ističu da vakcinacija predstavlja najbolje oružje u borbi protiv kovida-19, u BiH je dosad istekao rok za više od pola miliona vakcina protiv virusa korona.

Iako nadležni često ističu da vakcinacija predstavlja najbolje oružje u borbi protiv kovida-19, u BiH je dosad istekao rok za više od pola miliona vakcina protiv virusa korona.

Naime, u BiH trenutno više od 600.000 vakcina protiv virusa korona čeka na uništenje, a evidentno je da je najveći broj propalih doza Astra Zenece. 

Kako je za "Nezavisne novine" rečeno u Institutu za javno zdravstvo RS, do 31. oktobra u Republici Srpskoj je istekao rok 330.587 vakcina protiv virusa korona, dok je prema ranijim pisanjima medija u FBiH zadnjeg dana oktobra propalo više od 200.000 cjepiva, a prema nezvaničnim informacijama ova brojka je vjerovatno i veća, te iznosi oko 300.000.

Prema mišljenjima ljekara, jedan od razloga zašto je ovako veliki broj vakcina propao leži u činjenici da je većina njih donirana, te su imale i kraći rok trajanja.

S druge strane, ljekari ističu da je primjetna i negativna kampanja protiv vakcinacije, posebno kada je riječ o vakcini Astra Zeneca, koja je počela u zemljama Evropske unije kada su je dovodili u vezu sa posljedicama kao što je plućna embolija.

Tako ne iznenađuje podatak Instituta za javno zdravstvo RS, gdje su za "Nezavisne novine" naveli da je u Republici Srpskoj do 31. oktobra ove godine istekao rok 322.415 doza Astra Zenece.

"Istekao je rok 8.172 vakcine proizvođača 'Sinovac'", naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da će vakcine biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada.

"U toku je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada", zaključili su u Institutu za "Nezavisne novine".

Iako odgovor iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH nismo dobili do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina", podsjećamo da je Siniša Skočibušić, direktor ovog zavoda, ranije naveo da i u ovom entitetu krajem oktobra ističe rok oko 200.000 Astra Zeneca vakcina, te nešto više od 1.000 vakcina proizvođača "Sinovac".

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, u razgovoru za "Nezavisne novine" je rekao da su vakcine Astra Zeneca stigle kao donacija iz Srbije sa skraćenim rokom trajanja, što je jedan od razloga zašto je ovako veliki broj doza završio kao otpad. 

"Drugi razlog je kampanja koja je počela u Evropskoj uniji da se nakon ove vakcine razvijaju plućna embolija i druge komplikacije, mada su kasnija istraživanja pokazala da je to jedna od najboljih vakcina, te da taj strah nije bio opravdan", kazao je Drljević.

Dodao je da bez obzira na to građani i dalje ne vjeruju ovoj vakcini, mada, kako ističe, Astra Zeneca stvara jači imunitet čak i od fajzera.

"S druge strane, zdravstvena struka nije istovremeno vršila pozitivne kampanje niti je vršila adekvatne kampanje da se vakcine predstave u pozitivnom svjetlu", poručio je Drljević.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS, potvrdio je da su ove vakcine bile donirane pred sami istek roka trajanja, te su zemlje koje su ih donirale, prema njegovim riječima, tako mudro izbjegle njihovo uništavanje.

"Pošto su bili kratki rokovi mi, uz raspoloženje našeg stanovništva, nismo uspjeli da ih iskoristimo, ali je činjenica da jedan dio tih donacija nije propao i primijenjen je", rekao je Stevandić.

Istakao je da vakcine koje je RS sama nabavljala nisu propale.

"Velike laži su govorili o vakcini astra zenaka. Sve vakcine protiv virusa korona su podjednako dobre i nije bilo ozbiljnih posljedica nakon vakcinacije", kazao je Stevandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti