D&B omogućio privrednicima uvid u povezana pravna lica firmi u BiH

09.11.2021. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Nejra Hadžiefendić

D&B je vlasnik najveće svjetske baze podataka, koja sadrži više od 250 miliona podataka o poslovanju za više od 250.000.000 kompanija.

Dun & Bradstreet (D&B) je vlasnik najveće svjetske baze podataka, koja sadrži više od 250 miliona podataka o poslovanju za više od 250.000.000 kompanija iz 220 zemalja svijeta.

Dun & Bradstreet tim u BiH u proteklom periodu je vrijedno radio na unaprjeđenju svih poslovnih rješenja za korisnike te razvoju novih servisa po kojima je ova kompanija prepoznatljiva kao lider u oblasti podataka i analitičkih uvida i na domaćem tržištu.

"Danas je svim privrednicima u BiH dostupan servis pod nazivom povezana pravna lica. Ovo rješenje omogućava uvid u vlasničko-suvlasničku strukturu pravnih lica koja posluju na domaćem tržištu", rekla je Nejra Hadžiefendić, SMB Sales Director za Bosnu i Hercegovinu.

Šta je to novo u D&B poslovnim rješenjima?

- Mjesecima je naš tim, zajedno sa kolegama iz regije i lokalnim saradnicima i partnerima vrijedno radio na aktivaciji potpuno novog segmenta D&B poslovnih rješenja, a kao rezultat tih napora, danas je svim privrednicima u BiH dostupan servis pod nazivom povezana pravna lica. Ovo rješenje omogućava uvid u vlasničko-suvlasničku strukturu pravnih lica koja posluju na domaćem tržištu. Izuzetno smo ponosni na ovaj servis i jedna smo od samo nekoliko zemalja u regiji koja pruža uvid u povezana pravna lica.

Šta korisnicima D&B usluga omogućava ovo novo rješenje? 

- Korištenjem ovog rješenja kompanije mogu na jednostavan način, praktično pomoću jednog klika, imati uvid u povezane kompanije. Takođe mogu vidjeti ko su direktori, vlasnici, suvlasnici u više povezanih kompanija, ko su suvlasnici i članovi upravnih odbora i kakva je pravna i poslovna hijerarhija povezanih kompanija. Svakako, uz naša postojeća rješenja omogućen je uvid i u finansijske pokazatelje, statuse transakcijskih računa i druge bitne informacije svake od povezanih kompanija. Najprostije rečeno, dajemo odgovor na pitanje „Koliko članova broji “poslovna porodica” Vašeg “poslovnog partnera/klijenta/kupca/dobavljača”? Mi volimo reći da možete nadograditi svoje znanje o vama bitnoj kompaniji “porodičnim stablom i porijeklom pravnog lica” sa kojim poslujete ili planirate poslovati.

Koji su konktretni benefiti za korisnike?

- U zavisnosti od sektora u kojem posluje kompanija, brojni su benefiti korištenja ovog rješenja. Svi oni se mogu staviti pod “kišobran” zaštite i unaprjeđenja poslovanja. Možda najveći benefit, pored jasne identifikacije vlasničke mreže i strukture povezanih pravnih lica, predstavlja prevencija nenaplaćenih potraživanja i uvid u dodatne potencijale za povećanje prodaje kroz poslovanje preko povezanih subjekata i kreiranje ponuda za grupacije. Značajno je naglasiti da, u okvirima GDPR regulative, svaki od međunarodnih subjekata koji isporučuju novčana sredstva kroz fondove, grantove, donacije i slično, koristeći ovo rješenje može biti siguran gdje, u konačnici, može završiti njihov novac.

Kome je namijenjeno ovo rješenje – ko su potencijalni korisnici?

- Povezana pravna lica su kreirana za potrebe svih pravnih subjekata od malih i srednjih kompanija, velikih poslovnih sistema, grupacija, računovodstvenih agencija pa do bankarskog sektora, javnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja građana. Univerzalno rješenje koje je moguće korisiti u obimu i kapacitetu koje zahtjeva određena djelatnost i obim poslovanja. Bitno je naglasiti da je omogućeno korištenje kroz već postojeća D&B poslovna rješenja što omogućava dodatne analize finansijskih pokazatelja, segmentacije tržišta i sve ostalo što je kroz naš online sistem poslovnih rješenja dostupno za korisnike.

Kako se aktivira rješenje i da li pružate dodatnu podršku za korisnike?

- Aktivacija rješenja je vrlo jednostavna, kroz korištenje nekog od naših postojećih paketa, a moguće je preko naše zvanične web stranice na link ili na besplatni direktni broj 0800 22 337. Moje kolege su na raspolaganju i za sve dodatne informacije i e-mailom a, naravno, za sve korisnike pružamo i dodatnu podršku u vidu uputa za korištenje rješenja, ad hoc pretrage i rješavanje eventualnih zastoja ili poteškoća u korištenju servisa. Već radimo i na dodatnim servisima koji će, nadamo se, u bliskoj budućnosti još unaprijediti ovo poslovno rješenje. Konstantno osluškujemo tržište i potrebe naših korisnika i svih privrednika u BiH, kako bismo kreirali najbolje usluge za što sigurnije i uspješnije poslovanje. To i jeste naša misija, kako u Bosni i Hercegovini tako i globalno. 

Više o poveznim pravnim licima možete vidjeti na Povezana pravna lica - Dun & Bradstreet (dnb.com)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti