Pojašnjenje iz UIOBiH: Kako je i zbog čega iskorištena carinska plomba s obilježjem "BiH RS"

09.11.2021. 15:04 / Izvor: Akta.ba
carinska plomba

Prilikom prikupljanja i preraspodjele carinskih plombi dogodilo se da je se u jednom carinskom referatu, greškom, zatekla i iskoristila plomba.

Nakon što je prošle sedmice na graničnoj ispostavi Doboj zabilježeno korištenje nevažeće carinske plombe sa obilježjem "BiH RS", što je objavio portal Akta.ba, dobili smo odgovor iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH s pojašnjenjem navedenog slučaja. 

Potvrđeno je da u Upravi za indirektno oporezivanje od februara 2021. godine traje provođenje tenderske procedure za nabavku carinskih obilježja (carinskih plombi), iz razloga što su izabrani ponuđači odustajali, zbog čega je tenderska procedura ponavljana više puta. 

"Trenutno je ugovor s izabranim ponuđačem proslijeđen Pravobranilaštvu BiH i Uprava očekuje će u narednih 10-ak dana biti potpisan predmetni ugovor i da bi se moglo krenuti u realizaciju isporuke novih količina carinskih plombi", potvrdio je za Akta.ba Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako navodi, zbog navedenih razloga, pojedini carinski referati i carinske ispostave ostali su bez carinskih plombi, pa je izvršena preraspodjela raspoloživih količina carinskih plombi između organizacionih jedinica UIO. 

"Prilikom prikupljanja i preraspodjele carinskih plombi dogodilo se da je se u jednom carinskom referatu, greškom, zatekla i iskoristila plomba na kojoj je bilo obilježje "BiH RS". Utvrđeno je da se radi o carinskoj plombi koja se koristila u periodu prije uspostave UIO. Nakon saznanja o ovom slučaju, izvršene su naknadne provjere, te je utvrđeno da kod ostalih organizacioinih jedinica nije bilo slučajeva korištenja drugih carinskih obilježja osim onih propisanih važećim propisima Bosne i Hercegovine, pravilnicima i uputama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine", pojasnio je za naš portal.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti