Vakcinacija protiv sezonske gripe pocinje sutra u domovima zdravlja Kantona Sarajevo

10.11.2021. 10:51 / Izvor: Akta.ba
Vakcinacija

Vakcinacija će se obavljati na 58 lokaliteta.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, u saradnji sa JU Dom zdravlja KS i Zavod za javno zdravstvo KS, organizovalo je akciju "Preventivno vakcinisanje osiguranih lica protiv sezonske gripe" koja počinje sutra /četvrtak/ 11. novembra 2021. godine.

Osigurano je 9.400 doza vakcina Vaxigrip Tetra proizvođača Sanofi Pasteur za koji je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala nalaz o kontroli kvaliteta.

Vakcinacija će se obavljati na 58 lokaliteta tj. u svim ambulantama porodične medicine JU Dom zdravlja KS.

"Besplatna vakcina je namijenjena za: penzionere i lica starija od 65 godina, trudnice, hronične bolesnike, imunokompromitirane bolesnike (odrasli i djeca), RVI i civilne žrtve rata, zaposlenike u zdravstvenim ustanovama, zaposlenike u MUP-u Kantona Sarajevo, zaposlenike u javnom gradskom saobraćaju angažovane u prevozu putnika i prosvjetne radnike", ističu iz Ministarstva zdravstva KS.

Posebno naglašavaju da se vakcina protiv sezonske gripe može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19.

Vakcinu ne mogu primiti osobe koje su u stanju visoke febrilnosti ili boluju od zaraznih oboljenja u akutnoj fazi ili su preosjetljivi na bjelančevine jaja ili na bilo koji sastojak vakcine.

Svi osiguranici koji nisu u mogućnosti posjetiti ambulantu porodične medicine kojoj pripadaju (nepokretni) trebaju kontaktirati svog ljekara porodične medicine, koji će osigurati angažman mobilnih timova koji su angažovani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti