Rudnik "Kreka": Odluka o 111 otkaza ponovo na snazi

12.11.2021. 14:30 / Izvor: Akta.ba
RU "Kreka"

U slučaju otkaza za 111 radnika Rudnika Kreka iz avgusta ove godine, dogodio se obrat budući da je sud u Tuzli uvažio žalbu Rudnika te je odluka o prekidu rada za radnike ponovo na snazi.

U slučaju otkaza za 111 radnika Rudnika Kreka iz avgusta ove godine, dogodio se obrat budući da je sud u Tuzli uvažio žalbu Rudnika te je odluka o prekidu rada za radnike ponovo na snazi.

Kako su saopćili iz Rudnika Kreka, Kantonalni sud u Tuzli poništio je rješenja Općinskog suda Tuzla od 6. novembra 2021.godine, kojim je zabranjena primjena i provođenje odluka o prekidu rada i utvrđivanju liste radnika Rudnika koji se upućuju na prekid rada. Ovim je uvažena žalba RU Kreka na sudsko tješenje doneseno u postupku koji je pokrenula Sindikalna organizacija rudnika.

Rješenjem Kantonalnog suda ponovo su na snazi Odluka o prekidu rada za radnike RU „Kreka" od 30. jula 2021. godine i Odluka od 12. avgusta 2021. godine o utvrđivanju liste radnika rudnika koji se upućuju na prekid rada.

U obrazloženju presude Kantonalnog suda se navodi da je Općinski sud Tuzla pri donošenju Rješenja propustio utvrditi legitimitet Sindikalne organizacije RU "Kreka" za pokretanje postupka pred sudom, odnosno podnošenje prijedloga za utvrđivanje mjere osiguranja u ime zaposlenika na koje se navedene odluke odnose.

"Ovim su potvrđeni stavovi RU Kreka da Sindikalna organizacija u pravilu izlazi iz nadležnosti i djelokruga svoga rada te organizujući nedozvoljene štrajkove i proteste, opstruirajući procese reorganizacije RU Kreka u dosta slučajeva uzima ulogu advokata, menadžera, ministara, premijera i političara", navode iz Rudnika Kreka u saopćenju.

Dodaju da je, nažalost, "nezakonitim potezima Sindikata, šteta RU Kreka šteta već pričinjena, a negativne posljedice svi uposlenici ovog rudnika već trpe".

Rješenjem Kantonalnog suda Tuzla predmet se vraća Općinskom sudu Tuzla na ponovni postupak u kojem će, imajući u vidu primjedbe iznesene u vezi sa legitimitetom Sindikalne organizacije RU Kreka, donijeti novu odluku.

Rudnik istovremeno poziva uposlenike RU Kreka da ukoliko smatraju da su im prava iz radnog odnosa uskraćena, pravdu potraže na sudu bez posredovanja Sindikalne organizacije, a Sindikalnu organizaciju pozivaju da finansijski podrži tužbe radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti