Bosanska Krupa: Potpisan sporazum o saradnji u okviru projekta "Obuka za budućnost"

15.11.2021. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Obuka za budućnost

Sporazum o saradnji u okviru projekta "Obuka za budućnost" potpisan je u prostorijama Centra za podršku poduzetništvu Bosanska Krupa.

Sporazum o saradnji u okviru projekta "Obuka za budućnost" potpisan je u prostorijama Centra za podršku poduzetništvu Bosanska Krupa. Sporazum su potpisali općinski načelnik Armin Halitović, direktor USAID WHAM projekta Fuad Ćurčić i direktor MSŠ "Safet Krupić" Elvir Kulenović.

Kroz projekat "Obuka za budućnost" kojeg će zajedno sufinancirati USAID WHAM, Općina Bosanska Krupa i MSŠ "Safet Krupić", ukupno 20 CNC operatera i 35 zavarivača će proći obuku u dvije faze. Prva  faza podrazumijeva teorijsku i dio praktične nastave u MSŠ „Safet Krupić“, dok će se druga faza, praktični dio, provesti u firmama u Poslovnoj zoni "Pilana". Na kraju obuke, zavarivači će imati polaganje za Euro atest za zavarivače. Cilj projekta je i  da se 40 obučenih lica zaposli u metaloprerađivačkim firmama u općini Bosanska Krupa.

 Implementacija projekta počinje u novembru 2021. godine, a završit će do kraja februara 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 96.000,00 KM.

"Šaljemo još jednu lijepu priču iz Bosanske Krupe. Imali smo jedan značajan napredak u razvoju metalnog sektora. Ono što nam je uvijek ograničavajući faktor je ljudski resurs, nedostatak kvalitetne radne snage zbog odlaska naših ljudi u zemlje EU. Vjerujemo da dolazi vrijeme da to polako staje i ovom prilikom želim čestitati direktoru i kolektivu MSŠ „Safet Krupić“  koji su napravili dobru konekciju i dobru saradnju sa privredom, mi smo im kao lokalna uprava uvijek bili na raspolaganju za ovakve i slične projekte i naša podrška nikad neće biti upitna. Zahvalio bih se i USAID-u i projektu WHAM koji nas je prepoznao, vjerujem da ćemo ispoštovati i ovih 55 polaznika i zaposliti 40 obučenih lica u metaloprerađivačkim kompanijama", rekao je načelnik općine Armin Halitović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti