Bankarski sektor ima svijetlu budućnost, ali ne smije spavati kao dinosaurus

01.12.2021. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Bankarstvo panel

Bankarski sektor ima svijetlu budućnost, ali ne smije spavati kao dinosaurus, zaključak je prvog panela Banking&Finance Foruma.

Bankarski sektor ima svijetlu budućnost, ali ne smije spavati kao dinosaurus, zaključak je prvog panela Banking&Finance Foruma koji su organiziovali Udruženje banaka Bosne i Hercegovini i Američka trgovačka komora u BiH danas u Sarajevu.

Učesnici ovog panela bili su Amina Mahmutović, predsjednica Upravnog odbora UBBiH i predsjednica Uprave Unicredit bank dd Mostar, Amil Kamenica, zamjenik direktora USAID FINRA programa, Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, Siniša Adžić, potpredsjednik Upravnog odbora UBBiH i predsjednik Uprave Nova banka ad Banja Luka.

Panelom je moderirala Sanela Pašić, potpredsjednica Upravnog odbora UBBiH i predsjednica Uprave Addiko bank Sarajevo.

"Nijedna stvar se ne dešava odjednom nego je mi kasno počemo pratiti pa tako i digitalizacija", kazao je na početku panela Berislav Kutle.

Pred bankarskim sektorom je mnogo izazova koje donosi digitalizacija, a jedan od njih je i digitalna pismenost. Kako bi digitalizacija u potpunosti zaživjela kako u bankama tako i kod klijenta potrebno je raditi na širenju usluga što će u konačnici dovesti do smanjenja čekanja i redova u poslovnicama.

Mladi nisu jedini koji koriste digitalno bankarstvo ono je sve više popularno i kod penzionera jer im donosi uštede, ističu panelisti.

"Bankarstvo kao industrija je pionir digitalizacije. Danas gotovo sve usluge možemo završiti online bez odlaska u poslovnicu banke", smatra Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Amina Mahmutović, predsjednica Upravnog odbora UBBiH i predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar kazala je da je Banking&Finance Forum odlična prilika za razmjenu mišljenja stručnjaka u finansijskom sektoru.

"Složni smo  da je iznimno važno raditi na  digitalizaciji i implementaciji digitalnih rješenja koja su zastupljena u regiji i svijetu. Odlučni smo da zajedno pravimo uporne pomake naprijed. Nadam se  da će ovakve stručne konferencije biti platforma za daljnji razvoj bankrstva u Bosni i Hercegovini", poručila je Mahmutović.

Procesi kasne jer se ne primjenjuje digitalni potpis

Ono što je još uvijek kočnica za izdavanje online kredita jeste digitalni potpis koji zbog zakonskih riješenja nije pušten u promet.

"Problem nije lako rješiv, ali je rješiv i treba raditi na tome", smatra Amil Kamenica.

Klijenti se često pitaju kako je moguće plaćanje pomoću "two-factor authentication", a nije moguće tako podnijeti zahtjev za kredit. Odgovor i na to pitanje je zakonski okvir koji još uvijek nije riješen. Upravo taj zakonski okvir je ono na čemu će u budućnosti raditi Udruženja banaka i banke.

Povećanje ljudskih i digitalnih resursa

Ono na čemu banke trebaju raditi u narednom period je još brža transformacija banaka saglasni su panelisti.

"Pandemija je pokazala da banke trebaju od kuće raditi sve što je moguće u bankarstvu. Banke su tamo gdje su klijenti", poručio je Siniša Adžić.

"Zadržati fokus na dobrobiti uposlenika. Važno je da uposlenik ima značajnu viziju za svoju digitalnu budućnost u banci. Uposlenici treba da imaju osjećaj svrhe kako bi se osjećali ispunjeno i sretno. Tek onda mogu napredovati i dati svoj doprinos", istakao je Berislav Kutle.

Digitalizacija je ono što slijedi svim bankama, a one manje pratiće veće u provođenju. Zaključak panelista je da će u narednom period intenzivirati komunikaciju između banaka i Udruženja kako bi se konačno uveo i digitalni potpis.

 

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti