Banking&Finance Forum: Pred bankarskim sektorom mnogo izazova

01.12.2021. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Banking&Finance Forum

Banking&Finance Forum "Inicijative za digitalnu budućnos" koji organiziraju Udruženje banaka Bosne i Hercegovini (UBBiH) i Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH), počeo je jutros.

Banking&Finance Forum "Inicijative za digitalnu budućnos" koji organiziraju Udruženje banaka Bosne i Hercegovini (UBBiH) i Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH), počeo je jutros u sarajevskom hotelu Holiday. Na ovom skupu okupilo se više desetina zvaničnika, predstavnika finansijskog sektora i privrede u Bosni i Hercegovini.

"Bankarski sektor u vremenu pandemije je pokazao spremnost i održivost. Strah koji je pandemija izazvala ostaće još dugo prisutan u društvu. Bankarstvo je generator razvoja, ali bez prave političke stabilnosti teško bankarski sektor može napraviti neki veći pomak. Pad bankarskog sektora u našoj zemlji je između 2 i 5% i manji je nego što se očekivalo, a spori rast nakon pandemije nažalost pokazuje da smo mi u BiH na samom dnu", kazao je u uvodnom obraćanju Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

berislav kutle

Berislav Kutle

Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham BiH kazao je kako se Forum treba iskoristiti za razgovor o neophodnim aktivnostima koje će dovesti do implementacije elektronskog potpisa u BiH te što većoj digitalnoj pismenosti klijenata, a i zaposlenika koji rade na procesima digitalizacije. 

Raduje nas što smo danas konačno ovdje uživo, kazao je Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham BiH i dodao:

nedim hamzić

Nedim Hamzić

"Potrudili smo se da okupimo eksperte i kompanije koje pomažu na putu digitalne transformacije. Iz primjera drugih država vidimo koliki napredak možemo da ostvarimo ukoliko se bankarski procesi digitalizuju. Investitori imaju stotine različitih opcija kada biraju tržište na kojem će poslovati zbog toga mi moramo uraditi sve što je do nas da ne zaobiđu našu zemlju".

U uvodnim riječima, Senad Softić, guverner Centralne banke BiH iznio je ohrabrujući podatak da se, prema aktuelnoj projekciji iz novembra ove godine, u Bosni i Hercegovini očekuje rast ekonomskih aktivnosti od 5,8 posto.

"To je znatno više od prethodnih projekcija a projekcije su revidirane i za narednu godinu i iznose 3,9 posto što su jako dobre vijesti za sve nas, uključujući naravno i bankare", dodao je guverner Softić.

senad softić

Senad Softić

Naglasio da pandemija još nije završena i da je ona ubrzala digitalizaciju.

"Sve se odvija znatno brže. Bitcoin je 2000-te godine bio samo ideja, a danas se računa da u svijetu ima 10 000 raznih kriptovaluta. Njima se trguje i vrijednost raste. Kriptovalute nisu novac, ali ih ne smijemo ignorisati. Nova tehnološka rješenja nude da se transakcije obavljaju brzo bez čekanja. Kao guverner želim ukazati da će bankarski modeli biti pod većim pritiskom u budućnosti.  Uz pojavu digitalnih banaka i kriptovaluta korisnici imaju sve veće mogućnosti. Nije moguće predvidjeti kako će se provoditi digitalizacija i odraziti na banke. Trebamo pratiti tokove i naći način na koji ćemo najbolje odgovoriti na sve izazove", naglasio je guverner Centralne banke BiH.

Banke u BiH prate proces digitalizacije što pokazuju stalnom nadogradom svojim aplikacija i nuđenjem novih digitalnih usluga. U nastavku programa bit će održana prva panel diskusija Banking&Finance Foruma "Inicijative za digitalnu budućnost" koja će dati uvid iz perspektive finansijskih institucija i regulatora te govoriti o budućnosti bankarstva i novim poslovnim modelima.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti