divlji konji

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Traži se ko će obavljati stručni nadzor nad livanjskim divljim konjima

Grad Livno objavio je javni poziv za izbor pravnih i fizičkih osoba koji će obavljati stručni nadzor nad livanjskim divljim konjima.

02.12.2021. 15:41 / Izvor: Akta.ba

Grad Livno objavio je javni poziv za izbor pravnih i fizičkih osoba koji će obavljati stručni nadzor nad livanjskim divljim konjima.

Gradsko vijeće Livna u ovogodišnjem proračunu izdvojilo je 10.000 KM za tu namjenu, a sredstva će biti usmjerena na suzbijanja epidemije, ishranu, higijenu i utvrđivanje zdravstvenog stanja, označavanje strukture i identifikacija krda, praćenje brojnoga stanja i godišnji prirast ždrijebadi, mjere zaštite od poljskih šteta, naknadu štete koje počine životinje na poljoprivrednim kulturama i na javnim prometnicama.

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju pravne i fizičke osobe koji su registrirani u Hercegbosanskoj županiji i imaju sjedište na području Grada Livna, a čija je osnovna djelatnost zbrinjavanje, uzgoj, obilježavanje, zaštita i liječenje životinja.

Populacija livanjskih divljih konja porasla je već na 900 jedinki. Konji prebivaju podno planine Cincar, na visoravni Kruzi, a u zimskom razdoblju često se spuštaju do prijevoja Borova glava u potrazi za hranom i solju koja se baca na prometnicu.

Gradsko vijeće Livna nedavno je održalo tematsku sjednicu na kojoj su se razmatrale moguće mjere brige i zaštite divljih konja.

S te sjednice upućena je inicijativa prema Vladi Hercegbosanske županije (HBŽ) da se očituje koja opcija bi bila najoptimalnija za zaštitu divljih konja i visoravni Kruzi.

Kako se doznaje od predsjednice Gradskog vijeća Hane Milak, Vlada HBŽ-a još se nije očitovala.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti