Posjeta bh. kompanija sajmu tehnologije obrade metala Bumatech u Turskoj

03.12.2021. 08:30 / Izvor: Akta.ba
BUMATECH

BIGMEV-a i Privredna komora FBiH organizovali su za 25 predstavnika iz metalskog sektora posjetu sajmu BUMATECH u Bursi.

BIGMEV-a i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, organizovali su 25. novembra, za 25 predstavnika iz metalskog sektora i Zeničke razvojne agencije-ZEDA posjetu sajmu BUMATECH u Bursi – Sajmu tehnologije obrade metala. 

"U digitalnom vremenu u kojem živimo, prizvodni procesi se mijanjaju. Tehnološki razvoj koji pruža manje energije i veču učinkovitost prisutan je i u sektoru proizvodnje strojeva. Te nam je vrlo bitno da kao Privredna/Gospodarska komora FBiH pružimo mogućnost BH kompanijama da posjete ovakvu vrstu sajma, budu u korak sa tehnološkim dostignućima i iskoriste priliku za nove poslovne poduhvate. Smatram da zaista možemo graditi pozitivne priče i u našoj državi kroz razvijanje naše kulture poslovanja", kazao je Almin Mališević, Privredna/Gospodarska komora FBiH. 

S tim u vezi upriličen je bio i sastanak sa predstavnicima Privredne komore Burse, Regionalna privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i kompanije TVC d.o.o iz Goražda, na kojem se razgovaralo o potencijalnoj saradnji kompanija sa područja Burse, BiH i Zlatiborskog okruga, kao i zajedničkoj organizaciji sličnih sajamskih događaja.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić i direktor Sektora za industriju i usluge Almin Mališević su održali sastanak u Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Bursi sa Počasnim konzulom Muzafferom Cilekom. Tokom sastanka razgovaralo se o dosadašnjoj prvrednoj saradnji kompanija iz Turske i BiH, kao i o unapređenju privredne saradnje kompanija iz regije Bursa sa kompanijama iz BiH.

Važno je napomenuti da su sajam pored kompanija iz Bosne i Hercegovine, posjetile i kompanije iz Srbije koje su uključene u Projekat "Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE".

Radi se o projektu koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji se sufinansira iz sredstava Evropske unije. Nosilac projekta je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine sa partnerima Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga iz Užica i Centrom za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-Energis iz Sarajeva. 

Kompanije su imale prilike da kroz zajedničke sastanke i B2B susrete sa firmama iz Turske u okviru EEN mreže, uspostave kontakt i ostvare poslovnu saradnju. 

"Vjerujemo da je posjetom sajmu cilj postignut, a on se prije svega ogleda u ostvarivanju kontakata sa proizvođačima mašina i opreme za metalsku industriju, kao i sagledavanje najnovijih rješenja i dostignuća u metalskoj industriji", poručio je Mališević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti