Primjena zelene hemije u proizvodnji plastike izazov i prilika za bh. industriju

09.12.2021. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Eva Gibson Smedberg

Industrija plastike u Bosni i Hercegovini nailazi na izazove u naporima da smanji upotrebu opasnih hemikalija tj. postojanih organskih zagađujućih materija.

Industrija plastike u Bosni i Hercegovini nailazi na izazove u naporima da smanji upotrebu opasnih hemikalija tj. postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) tokom proizvodnog procesa a koje štete okolišu i zdravlju.

O izazovima, ali i prilikama koje BiH ima u tom sektoru, bilo je riječi na današnjem događaju organizovanom u okviru projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u Bosni i Hercegovini" koji finansira Švedska, a implementira UNDP.

Skupu su prisustvovali predstavnici proizvodnih kompanija iz BiH i regije, visokoškolskih ustanova, stručnjaci za zelenu hemiju, predstavnici institucija u BiH.

Direktorica Odjela za razvojnu saradnju pri Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg navela je da su zaštita okoliša i klimatske promjene prioritet u Švedskoj, ali i globalno, pa samim tim i u Bosni i Hercegovini.

"Postojane organske zagađujuće materije se zadržavaju u živim organizmima. Zato je važno pronaći nove "zelenije" načine proizvodnje plastike i drugih proizvoda, kojim će se očuvati klima i ljudsko zdravlje i ostvariti bolja budućnost za našu djecu", istakla je Gibson Smedberg.

Navedeno je da su efikasan nadzor i specijalizirane carinske kontrole prilikom uvoza i izvoza proizvoda koja sadrže POPs materije su ključne za Bosnu i Hercegovinu koja teži da se približi standardima Evropske unije o regulativi u okolišu.

Osim toga, u BiH je i prepreka nezadovoljavajući nivo ekološke svijesti stanovništva i industrijskih operatera, kao i nedostatak svih propisa u ovoj oblasti.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat rekao je da je industrija plastike i globalno i u BiH u porastu, dok je znanje i svijest o zelenoj hemiji, njenom pristupu i alternativama za postojeće organske zagađujuće materije u toj industriji još uvijek niska u BiH.

"Prema izvještajima Agencije za statistiku BiH, prošle godine je izvoz plastičnih proizvoda iz BiH porastao za 20 do 30 posto, povećanje od 16 miliona KM. To znači da taj sektor ima značajno mjesto u ekonomiji BiH. Švedska i UNDP će kroz ovaj projekt podržati preduzeća, proizvođače plastičnih proizvoda, tehničke i tehnološke fakultete, kao i institucije kako bi unaprijedili znanje i vještine i u konačnici uveli koncept zelene hemije", rekao je Kinloch Pichat.

Na događaju je pokrenuta diskusija o primjeni principa "zelene" hemije u industriji plastike, a predstavljeni su i pozitivni primjeri prakse u regiji koje BiH može slijediti. 

U okviru POPs projekta predviđeno je da će biti olakšano uspostavljanje partnerstava i obuke između visokoškolskih ustanova u BiH i zemalja u kojima je istraživanje i razvoj o "zelenoj" hemiji značajno napredovalo, kako bi se osiguralo da studenti kao i institucije postanu dio međunarodnih mreža znanja i povežu se međusobno, saopćeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti