20 godina Udruženja LiNK: U razvoj domaće privrede uloženo 8 miliona eura

09.12.2021. 12:58 / Izvor: Akta.ba
link mostar
OTVORI GALERIJU

U Mostaru je održana svečana skupština Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar povodom 20. godina uspješnog djelovanja.

U Mostaru je održana svečana skupština Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar povodom 20. godina uspješnog djelovanja na podršci ekonomskom razvoju regije Hercegovina. Na skupštini je izvršen osvrt na dvije decenije intenzivnog rada i izražena čvrsta volja za nastavak rada u budućnosti. 

U radnom dijelu Skupštine, direktorica Centra usluga Alisa Gekić, predstavila je ključna postignuća Udruženja LiNK. 

Naglašeno je kako Udruženje LiNK značajno poboljšava absorpcioni kapacitet za korištenje međunarodnih fondova, pri čemu je implementirano više od 80 projekata vrijednosti 8 miliona EUR. Sva ta sredstva su kroz različite projekte uložena u razvoj domaće privrede. 

alisa gekić

Alisa Gekić, direktorica Centra

"U okviru projekata izvršena su značajna ulaganja u razvoj male privrede koja su dovela do uspostave značajne poslovne infrastrukture za rad MSPa (dva poslovna inkubatora), nabavka spcijalizovane opreme za rad MSP, uspostava dva reciklažna dvorišta i 48 mjesta za selekciju otpada, više od 2000 MSP su direktni korisnici usluga, više od 3000 mladih osoba ojačalo kapacitetea za tržište rada, više od 100 novih biznisa otvoreno i 1.000 novih radnih mjesta otvoreno, mapirano 150 km staze za pješake, modernizirana dva muzeja, uspostavljeno 8 prodajnih mjesta meda, prvi kreditno garancijski fond u vrijendosti 6 mil KM, te brojni drugi rezultati", istakla je Gekić. 

LiNK - Jedna od vodećih organizacija za ekonomski razvoj BiH 

Prisutnima su se obratili predstavnici Uprave Udruženja LiNK Tomislav Majić - predsjednik Udruženja LiNK, prof. dr. Vjekoslav Domljan - predsjednik UO LiNK, Ema Badžak, predsjednica Skupštine LiNK, ministar Federalnog ministarstva trgovine Zlatan Vujanović, pomoćnik Ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović, te gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić. 

"Sam naziv 'LiNK' govori o tome da je Udruženje 'VEZA' između poduzetnika i 'VEZA“ između privatnog i javnog sektora. Zajedno sa poduzetnicima radimo na idenitifkaciji problema koji se negativno odražavaju na poslovno okruženje, te predlaganje mjera i zagovaranje za realizaciju kod nadležnih institucija Vlasti svih nivoa", naglasio je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK. 

tomislav majić

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK

Od ključne važnosti je raditi na ekonomskom jačanju cijele regije 

Gradonačelnik Grada Mostar, Mario Kordić, je također naglasio važnost uloge civilnog sektora u povezivanju javnog, poslovnog i obrazovnog sektora, s ciljem uspostave regionalne saradnje te poticanja ekonomskog i društvenog razvoja. 

"Od ključne je važnosti raditi na uspostavi regionalne saradnje i na ekonomskom jačanju cijele regije, a tu posebno mislim na unapređenje poslovne i prometne infrastrukture.“, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Grada Mostara", poručio je Kordić. 

mario kordrić

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara

Prof. dr. Vjekoslav Domljan je govorio o budućim izazovima koji stoje pred državom, ali i poslovnim sektorom u kontekstu makroekonomskih gibanja. Predstavljajući strategiju i viziju Udruženja LiNK, prof. Domljan je istakao: "Dok svi govore o 3D, LiNK ima viziju o 5D: Digitalizacija, Depozitizacija, Dekarbonizacija, Distanciranje, Dijasporizacija." 

Poseban naglasak je stavljen ja važnost digitalizacije poslovnog sektora: "Digitalne platforme pomažu MMSP prevazići ograničenja malog lokalnog tržišta i postići ekonomiju obima", kazao je profesor Domljan. 

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar osnovano je 2001. godine s ciljem podrške ekonomskom razvoju regije Hercegovina. Udružuje privatne poduzetnike i poduzeća koji imaju namjeru pokrenuti ili unaprijediti vlastitu djelatnost. Danas, Udruženje LiNK predstavlja jednu od vodećih organizacija za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti