Prelevmani na uvoz svježeg mesa još na čekanju

10.12.2021. 10:34 / Izvor: Nezavisne novine
Meso

Savjet ministara BiH četiri puta u toku ove godine odbio je da usvoji ovu odluku, koja bi podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 odsto.

I dok se Bosna i Hercegovina godinama bori s prekomjernim uvozom gotovo svih proizvoda, odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine još je na čekanju, kažu bh. poljoprivrednici i dodaju da bi na ovaj način mogli da budu zaštićeni domaći proizvođači.

Savjet ministara BiH četiri puta u toku ove godine odbio je da usvoji ovu odluku, koja bi podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 odsto, plus prelevmani od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da nadležni neće da ulažu nikakve interese da stanu iza poljoprivrednika.

"Mi ćemo u narednom periodu sazvati sva udruženja i vidjeti na koji način da se odupremo toj samovolji", kazao je Marinković i dodao da su ovu odluku odbili da usvoje ministri iz  Federacije BiH.

"Mora biti pronađen način za to kako ubijediti sve ministre u Savjetu ministara BiH da podrže ovu odluku, jer nama poljoprivrednicima bez toga nema spasa i očito je da je to glavni uzrok katastrofalnog stanja u privredi", kazao je Marinković, podvlačeći da najveći štetu domaćim farmerima čini prekomjerni uvoz.

Dodaje da su od pojave virusa korona pojedine zemlje uvele zaštitne mjere s ciljem obezbjeđenja prehrambene sigurnosti svog stanovništva.

"Kod nas su očito neke druge namjere naših nadležnih u pitanju, odnosno političke igre koje se prelamaju preko leđa poljoprivrednika najvećim dijelom sa ekonomskog aspekta, dok, gledajući sa nutritivnog i zdravstvenog aspekta, štetu trpe krajni potrošači koji konzumiraju meso sumnjivog kvaliteta", pojasnio je Marinković.

Dodao je da se poljoprivrednici oba entiteta nadaju da će u skorije vrijeme doći neko, kako kaže, zdravog razuma, ko razumije ovu problematiku i "u dva poteza riješiti ovaj problem".

Da je odluka o uvođenju zaštitnih mjera ostala samo mrtvo slovo na papiru, kaže i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Planiramo u narednom periodu da održimo sastanke na ovu temu te da pokušamo ponovo da reagujemo na neki način", kazao je Bićo.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ranije je rekao da neće odustati od uvođenja zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa, jer je to neophodno, a i predstavlja politiku Republike Srpske, čiji je glavni cilj očuvanje domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Ono što me dodatno zabrinjava jeste činjenica nerazumijevanja u BiH od strane predstavnika Federacije BiH, koje pozivam da podrže politiku Republike Srpske da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti