Je li penzijski sistem u BiH pred kolapsom?

13.12.2021. 07:33 / Izvor: BHRT
penzioneri

Najnižu penziju u Republici Srpskoj - 223 marke prima oko 40 hiljada građana.

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogao premašiti broj radnika. Zbog malih plaća, loših uvjeta i slabe ponude na tržištu rada, država ostaje bez radnika, posebno mladih. Ekonomisti upozoravaju da bi taj trend mogao ozbiljno ugroziti penzijski sistem, a buduće penzionere ostaviti bez penzija.

Iako je penzionisan, Vahidin Muzurović još uvijek radi. Trudi se doći do koje marke više, jer penzija od 380 maraka nije dovoljna za život dostojan čovjeka.

"Možete izračunati koliko vam treba za režije, hranu, lijekove. Niko vam neće reći da mu je teško. A ja s prozora vidim kako penzioneri, narandža ako ima trula, jabuka, a neće... To je ponos", rekao je Vahidin Muzurović, penzioner. 

Za život mu nije dovoljna, ali Vahidin, kao i drugi penzioneri u Bosni i Hercegovini, za sada barem dobijaju penziju. Mlađe generacije iz oba entiteta mogle bi se u budućnosti naći u problemu jer radna snaga iz zemlje masovno odlazi. Pravo na penziju u Republici Srpskoj ostvaruje 272 hiljade građana, a za isplatu je potrebno 101 milion maraka. Iako je odnos broja penzionera i zaposlenih zaista mali, iz fonda PIO poručuju da nema razloga za brigu.

"Stopa zavisnosti, kako mi to stručno kažemo, u Republici Srpskoj iznosi 1,18 osiguranika naprema jedan korisnik. To nominalno gledano nije velika stopa, ali ta stopa nije, u poređenju sa stopama zavisnosti u drugim zemljama, bitno različita", kazao je Tihomir Joksimović, Fond PIO RS. 

Ne mnogo bolja statistika u Federaciji Bosne i Hercegovine. U oktobru u Federaciji BiH je bilo 526 hiljada zaposlenih, a 429 hiljada penzionera. Za penzije mjesečno treba 194 miliona maraka, a na jednog penzionera ide oko 1,2 radnika. Ni u federalnom Fondu PIO nisu zabrinuti.

"Od 2000. godine, omjer broja penzionera i zaposlenih se kreće u ovim okvirima. Dakle, jedan penzioner na 1,15 do 1,25 radnika. Tako da ne možemo reći da se bližimo nekoj crvenoj liniji, mada nije ni najjasnije šta je ta crvena linija. Projekcije su da broj penzionera neće rasti značajno u bliskoj budućnosti, nekih pet do 10 godina", rekao je Amel Lizde, Fond PIO FBiH. 

Najnižu penziju u Republici Srpskoj - 223 marke prima oko 40 hiljada građana. Prosječnu - nešto više od 400 maraka, 80 hiljada penzionera. U Federaciji BiH najniža penzija je nešto više od 370 maraka, a prosječna 490 KM. Penzioneri u Federaciji pokušavaju dogovoriti izmjene Zakona o PIO. Sa posljednjeg sastanka u Vladi izašli su ogrorčeni, tvrdeći da za njih nema nimalo sluha. Najavljuju izlazak na ulice. Ekonomisti kažu da je problem u sistemu i činjenici da nosioci vlasti godinama ne nude rješenje za povećanje privrednog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, nove investicije i bolje uslove za radnike, ali i poslodavce.

"Zato što su uplate u fondove nerealno niske, a niske su zato što imamo velika opterećenja na isplaćene plate. Tako da praktično kad god neko dobije platu preko računa i u koverti, onda za taj iznos u koverti nema uplata u fond", objasnio je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar. 

Prema istraživanjima ekonomista, ako se ovaj trend nastavi, u Bosni i Hercegovini će živjeti većinom penzioneri, a dodatno pitanje je da li će penzija uopšte i biti. Novi podaci govore da je samo u prošloj godini broj penzionera povećan za gotovo 12 hiljada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti