Uvođenje oporezivanja CO2 u EU bit će izazov za elektroenergetski sektor u BiH

18.12.2021. 08:56 / Izvor: Fena
Mirza Kušljugić

Uvođenje mehanizama oporezivanja emisija ugljendioksida (CBAM) u EU predstavljat će veliki izazov za energetske politike i elektroenergetski sektor u BiH.

Uvođenje mehanizama oporezivanja emisija ugljendioksida (CBAM) u EU predstavljat će veliki izazov za energetske politike i elektroenergetski sektor u BiH, ali i za ulogu energetike u ekonomiji i društvu.

To je istaknuto jučer u Sarajevu na prezentaciji analiza Centra za održivu energetsku tranziciju - ReSET. 

Predsjednik ReSET-a Mirza Kušljugić podsjetio je da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Sofijske deklaracije u novembru 2020., između ostalog, obavezala da će u cilju podrške dekarbonizaciji u regiji zapadnog Balkana raditi na uvođenju mehanizama oporezivanja emisija ugljendioksida i na usaglašavanju sa evropskim sistemom trgovanja emisijama (EU Emission Trading System - EU ETS).

Navedeno je kako je moguće da bi BiH mogla biti izuzeta iz mehanizma CBAM, ali da bi to dugoročno bilo gotovo pogubno za građane i privredu, te za dio subjekata iz elektroenergetskog sektora.

U cilju izbjegavanja takvog scenarija, naglašeno je da je potrebno da nadležne vlasti i drugi učesnici podhitno započnu aktivnosti na stvaranju svih uslova i ispunjavanju svih obaveza potrebnih da BiH bude na listi zemalja koje su izuzete iz primjene CBAM do 2030.

U ReSET-u smatraju da je potrebno hitno i bez daljih odlaganja okrenuti se dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora, što u prvom redu znači odrediti tačan datum, odnosno godinu, kada će se prestati sa proizvodnjom električne energije iz uglja.

Na taj način bit će stvoreni uslovi za razvoj realnih, efektivnih i efikasnih programa i mjera dekarbonizacije, za ekonomsko restrukturiranje regiona i lokalnih zajednica koje zavise od uglja, te uslovi za početak provođenja pravedne tranzicije.

Nadalje, potrebno je ubrzati razvoj novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i to prvenstveno iz energije Sunca i vjetra.

Pri tome treba voditi računa da novi komercijalni kapaciteti vjetro i solarnih elektrana prvenstveno moraju biti u funkciji dekarbonizacije domaće potrošnje, a ne u funkciji izvoza čiste energije. Zato treba hitno usvojiti pravnu regulativu za organizovanje aukcija za izgradnju obnovljivih izvora energije.

Potcrtano je da je posebno važno zakonski omogućiti i podržati ulaganja u građansku energiju i proizvodnju za vlastite potrebe, što je preduslov za uspješnu dekarbonizaciju i održivu tranziciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti