Usvojena Strategija razvoja Općine Odžak za period 2022. - 2027. godina

21.12.2021. 08:19 / Izvor: Akta.ba
općina odžak strategija

Općinsko vijeće je na svojoj sjednici održanoj 10. 12. 2021. godine usvojilo Strategiju razvoja općine Odžak za period 2022. - 2027. godina.

Općinsko vijeće je na svojoj sjednici održanoj 10. 12. 2021. godine usvojilo Strategiju razvoja općine Odžak za period 2022. - 2027. godina.

Strategija razvoja Općine Odžak za period 2022. - 2027. godina ključni je strateško-planski dokument Općine Odžak koji treba poticati budući rast i razvoj zajednice. Strategija razvoja obuhvaća društvenu, ekonomsku, okolišnu kao i prostornu sferu. Izrađena je kao okvir za definiranje zajedničkih ciljeva, poticanje lokalnih snaga, ali i kao odgovor na izazove budućeg razvoja općine i sveukupnog života u njoj. S tim u vezi, u procesu izrade Strategije razvoja Općine Odžak poseban značaj i fokus je stavljen na dosljednu primjenu načela planiranja utvrđenih Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Proces izrade Strategije razvoja Općine Odžak koordinirao je Općinski razvojni tim, dok se kroz radna tijela i druge koordinacijske i participatorne mehanizme osiguravalo učešće ostalih institucija na razini općine, Županije Posavske, poslovne zajednice, nevladinog sektora te ostalih socio-ekonomskih aktera i zainteresiranih strana.

Strategijom razvoja definirana je dugoročna vizija "Općina Odžak je prometno središte s razvijenim gospodarstvom i modernom infrastrukturom za kvalitetan život svih građana". Ostvarenje razvojne vizije Općine Odžak realizirat će se kroz tri strateška cilja razrađena u 9 prioriteta i 22 mjere.

Definirani su sljedeći strateški ciljevi:

1. Kreiranje atraktivnog poslovnog ambijenta kroz održivi razvoj gospodarstva

2. Modernizacija i digitalizacija društvene infrastrukture

3. Izgradnja komunalne infrastrukture uz održivo upravljanje okolišem

Uspješnoj realizaciji Strategije razvoja Općine Odžak doprinijet će implementacija 4 ključna strateška projekta te dodatnih 9 strateških projekata sadržanih u mjerama kojima se realiziraju prioriteti i strateški ciljevi.

U indikativnom financijskom okviru implementacije Strategije planirana su sredstva u iznosu od 40.569.334 KM (sredstva iz Proračuna općine i ostalih izvora).

Podrška u procesu izrade Strategije razvoja Općine Odžak za period 2022.-2027. godine osigurana je kroz "Projekt unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini", a u okviru potkomponente projekta  "Inicijativa za jačanje kapaciteta novoizabranih načelnika/gradonačelnika". Projekt financira Švedska, a sufinancira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u suradnji s Općinom Odžak.

Strategija razvoja općine Odžak za period 2022. - 2027. godina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti