KS: Usvojen Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na naslijeđe, poklone

27.12.2021. 13:40 / Izvor: Fena
Zakon o porezu

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone.

Ministar finansija KS Davor Čičić je u prezentaciji kazao da je, pored ostalog, u nacrtu zakona član 15.Oslobađanje određenih kategorija - porez na promet nekretnina ne plaća se kada: kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, RVI i borac koji je u Oružanim snagama RbiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, svoje stambeno pitanje rješava prvi puta kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine 200 m2, odnosno, kupovinom zemljišta do 300 m2.

Čičić je kazao da je želio napraviti provodiv zakon, a tokom javne rasprave koja će trajati 30 dana očekuje da prijedlozi i sugestije iskristaliziraju i preciziraju zakon.

Veliku pažnju zastupnika izazvao je Član 15a. – Olakšica za mlade koji prvi puta rješavaju stambeno pitanje, a u kojem stoji da “porez na promet nekretnina ne plaća državljanin BiH do 38 godina starosti koji prvi puta rješava svoje stambeno pitanje...”

Cijeneći socio-ekonomsku situaciju građana, po riječima zastupnice Amre Junuzović-Kaljić (NiP), takvo zakonsko rješenje nije prilagođeno situaciji u Kantonu Sarajevo, jer kako je statistički podaci jasno upućuju na činjenicu da se dobna granica stupanja u brak pomjera.

Stoga je predložila da se dobna granica briše, a naziv člana da glasi “olakšica za državljane BiH kojim prvi puta rješavaju stambeno pitanje”.

Također je predložila da se porez na naslijeđe plaća po stopi od 3 posto, od predloženih 5 posto, jer, kako je obrazložila, ljudi koji naslijede neku nekretninu na koju trebaju platiti porez često nemaju sredstava za to. Stoga se i odriču naslijeđa upravo zbog nemogućnosti plaćanja poreza.

Zaključila je da je naslijeđivanje pravni posao i ne zavisi od volje nasljednika.

I samostalni zastupnik Sead Milavica smatra da ima niz slučajeva gdje postoje suvlasnički dijelovi naslijeđene nekretnine koja se ne može koristiti ili zbog rodbinski povezanih osoba, ili što naslijeđena nekretnina nije adekvatna za stanovanje.

Predlaže da u tom slučaju takva osoba bude izuzeta pri prvom, rješavanju nekretnine da ne plaća porez.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti