Poslodavci iz USK-a upozorili na posljedice najavljenog poskupljenja struje

27.12.2021. 14:49 / Izvor: Fena
poskupljenje struje

Poslodavci su napomenuli da će, ukoliko u nekoliko narednih dana ne dođe do dogovora i prihvatljivog rješenja, od Federalne vlade i Elektroprivrede BiH tražiti privremeni moratorij na cijenu električne energije.

Poslodavci iz Unsko-sanskog kantona (USK) na sastanku s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem upozorili su na eventualne posljedice najavljenog poskupljenja električne energije u narednoj godini.

"Članovima Vlade USK i premijeru Ružniću prezentirali smo trenutno najveći problem, s obzirom da je realni sektor dobio ponude Elektroprivrede Bosne i Hercegovine sa poskupljenjem i do 350 posto, u odnosu na dosadašnje cijene električne energije. To je za nas apsolutno neprihvatljivo i neizvodivo, zbog čega smo tražili i dobili podršku kantonalne vlade u našim nastojanjima da nađemo rješenje prihvatljivo za sve", kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca USK Edin Ibrahimpašić.

Dodao je da poslodavci eventualno mogu pretrpjeti maksimalno poskupljenje električne energije do 20 posto, odnosno da je jedino takvo poskupljenje moguće ukalkulirati u cijene proizvoda.

"U drugim zemljama zaštita proizvođača se podrazumijeva, jer je apsolutno svima jasno da oni pune budžete. Ne moram ni govoriti kako bi se najavljeno poskupljenje električne energije posljedično odrazilo i na građane. Ukoliko se to dogodi, neki poslodaci će biti primorani na gašenje i zatvaranje, a ostali na ogromna poskupljenja vlastitih proizvoda", navodi Ibrahimpašić.  

Premijer Unsko-sanskog kantona potvrdio je kako će u skladu s mogućnostima podržati poslodavce, kazavši da bi ovo poskupljenje mnoge građane kantona dovelo na rub egzistencije.

"Osim odliva radne snage, tektonskih problema i pomjeranja na samom tržištu, migracija i pandemije, sada nas je stiglo i ovo. Čini mi se kao da nas je nadvio tamni oblak socijalnog problema. Zbog svega toga ću apsolutno podržati naše poslodavce i zajedno s njima obratiti se svim nadležnim institucijama", istakao je Ružnić.

Poslodavci su napomenuli da će, ukoliko u nekoliko narednih dana ne dođe do dogovora i prihvatljivog rješenja, od Federalne vlade i Elektroprivrede BiH tražiti privremeni moratorij na cijenu električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti