struja brojilo

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Trgovci i hotelijeri odbili ugovore ERS-a, cijena struje veća preko 100 posto

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva ne prihvataju ponuđeno povećanje cijene električne energije.

28.12.2021. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva ne prihvataju ponuđeno povećanje cijene električne energije i diskriminatorski odnos prema sektoru usluga, u odnosu na ostale grane privrede, jedan je od zaključaka jučerašnje sjednice privrednih društava iz Udruženja trgovine i Udruženja turizma i ugostiteljstva, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske.

Sjednica je organizovana povodom ugovora koji su ponuđeni privrednim subjektima iz sektora trgovine i hotelijerstva (pružaocima usluga u hotelima), a koji sadrže prijedlog nove, znatno uvećane cijene električne energije.

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva, kako je zaključeno, podržavaju Privrednu komoru Republike Spske kao jedinu ovlaštenu instituciju u pregovorima sa Vladom Republike Srpske i Elektroprivredom Republike Srpske oko definisanja uslova o potpunom snabdjevanju električnom energijom

Od Elektroprivrede Republike Srpske zahtjevaju da hitno preispitaju donesene odluke i da se cijena električne energije za potrošače iz kategorije trgovine i ugostiteljstva koriguje na iznos od 45 eura po megavat času.

Privrednici iz ovih sektora od Vlade Republike Srpske, kao vlasnika Elektroprivrede Republike Srpske, a imajući u vidu da je Predsjednik Vlade Republike Srpske do sada dao veliki doprinos nastojanjima da se postigne dogovor u oblasti pregovaranja o cijeni električne energije, očekuju da hitno organizuje sastanak u cilju rješavanjua nastalih problema, kako bi se postigao dogovor između snabdjevača i korisnika iz sektora trgovine i hotelijerstva, te izvršile nužne korekcije predloženih cijena električne energije.

"Dostavljeni ugovori o potpunom snabdjevanju električnom energijom subjektima iz navedenih privrednih grana predviđaju povećanje cijene električne energije koje ide i preko 100%, što u ionako složenim ekonosmkim uslovima, dodatno i ozbiljno ugrožava njihovo dalje poslovanje", navode iz PKRS.

Predloženim povećanjem direktno se ugrožava i ispunjavanje svih drugih obaveza, sa velikom izvjesnošću potpunog i trajnog prekida poslovanja za mnoge subjekte, što ima dalekosežne posljedice po društvo u cjelini. Ovakve nagle promjene cijena na više iznose potpuno su neprihvatljive i sa aspekta planiranja poslova i plasmana proizvoda i usluga za narednu godinu, koju je većina subjekata završila, odnosno većina subjekata je već dogovorila poslovnu saradnju sa partnerima za narednu godinu na bazi projekcija koje su bile moguće u momentu pregovaranja i dogovaranja sa poslovnim partnerima, a te projekcije nikako nisu obuhvatale ogromno povećanje troškova po osnovu povećanja cijene električne energije za preko 100%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti