Godišnji press Vlade KS: Iza nas u ovoj godini ostaju rezultati

29.12.2021. 13:51 / Izvor: Fena
Godišnji press Vlade KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je transparentnost politika, administrativni red, poštivanje zakona, propisa i procedura, temelj na kojem počiva Vlada KS-a.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je transparentnost politika, administrativni red, poštivanje zakona, propisa i procedura, temelj na kojem počiva Vlada KS-a.

"Poslije nas, građani Sarajeva se neće stidjeti svog javnog saobraćaja niti plaćati jednako od Čaršije do Marijin Dvora, kao kad se voze od prve stanice do Ilidže. Iza nas u ovoj godini ostaju rezultati. Napravili smo balans. Bili smo dobri domaćini, pronašli prostor za uštede. Otvorili nove dionice direktne materijalne, finansijske i druge pomoći građanima i firmama", istakao je Forto na novogodišnjem presu Vlade KS.

Naglasio je da su rekordnih 4,9 miliona KM izdvojili za nauku, istraživačke projekte te da nagrađuju izvrsne.
Osvrnuo se na i na EXPO 2020 za koji je kazao da je nužni boost, vjetar u jedra za put naprijed.

"Cilj nam je da KS bude kotač promjena u cijeloj BiH. Ispred nas je važna godina, vrlo smo ambiciozni. Mladi i digitalne tehnologije su u fokusu naših planova, ništa manje od najbolje nas neće zadovoljiti", kazao je Forto.

Istakao je da je Ured za borbu protiv korupcije KS podnio 50 krivičnih prijava Tužilaštvu KS i to samo u vezi sa situacijom u preduzeću GRAS-u.

Govoreći o tome šta su uradili u protekloj godini, kazao je da je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša osiguralo šest miliona KM za subvencioniranje dijela cijene prirodnog gasa.

"Građanima KS neće biti uvećani računi za utrošeni gas za mjesece novembar i decembar 2021., iako je Vlada FBiH odobrila povećanje nabavne cijene za 23,5 posto", kazao je.

Također je dodao da će 3.866 mladih aplikanata dobiti 10.000 KM subvencije za rješavanje stambenog pitanja te da su osigurali dodatna tri miliona KM za poticajnu stanogradnju.

"Oko 4,38 miliona KM izdvojili smo za sportske priredbe, međunarodne i domaće, vrhunski, takmičarsko-razvojni, omladinski, školski i sport za sve, sufinansiranje zimskih sportova, nagrade za osvajače medalja i priznanja na međunarodnim takmičenjima", kazao je te dodao da oko 1,75 miliona KM daju za kapitalne, infrastrukturne projekte u oblasti kulture i sporta.

Vlada KS je oko 155 miliona KM izdvojila za privredu i 6,1 milion KM za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, dok je 4,2 miliona KM uložila u infrastrukturno uređenje poslovno- industrijskih zona na području KS s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta.

"Što se tiče EXPO 2020 Dubai, Kanton Sarajevo je finansijski i organizacijski državu Bosnu i Hercegovinu svrstao među 192 zemlje iz cijelog svijeta koje učestvuju na Svjetskoj izložbi ideja i poduzetništva", kazao je.

Govoreći o Ministarstvu saobraćaja, kazao je da 35 novih trolejbusa stiže u 2022. godini, prvi kontingent već u januaru.

"Jedan od projkata je i rekonstrukcija tramvajske pruge Ilidža - Marijin Dvor, koja je počela nakon više od 60 godina. Završetak faze Ilidža - Čengić Vila u augustu 2022., a kompletne dionice u augustu 2023. godine", kazao je te naveo i to da je 15 novih tramvaja naručeno i da stižu 2023. godine

Također je kazao da će primiti 200 policajaca.

"Provodimo javni konkurs za odabir 200 mladih, najuspješnijih i najkvalitetnijih policijskih službenika u Upravi policije MUP-a KS. Prvi put konkursna procedura podrazumijeva potpunu transparentnost i objektivnost", dodao je.

Naglasio je da pripremaju i nabavku helikoptera čija korist će biti višestruka u hitnim i vanrednim situacijama: poplave, požari, zemljotres, spašavanje povrijeđenih iz teško pristupačnih područja, izvršavanje policijskih zadataka.

Forto je kazao da su postigli najveći postotak imunizacije građana u BiH.

"U KS vakcinisano je s dvije doze oko 56 posto građana, ne računajući one koji su vakcinisani van BiH", zaključio je Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti