pomoć porodiljama

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon Sarajeva i Mostar odlučio pomoći porodiljama

Gradsko vijeće usvojilo je inicijativu o porodiljskoj naknadi, za što je iz budžeta izdvojeno 350 hiljada maraka. Iako je riječ o jednokratnoj pomoći, koje ranijih godina nije bilo, za porodilje će to značiti svojevrsni poticaj.

30.12.2021. 09:43 / Izvor: N1

Osim za porodilje u KS, jučer lijepa vijest i za mostarske porodilje koje očekuju prinovu u narednoj godini. Gradsko vijeće usvojilo je inicijativu o porodiljskoj naknadi, za što je iz budžeta izdvojeno 350 hiljada maraka. Iako je riječ o jednokratnoj pomoći, koje ranijih godina nije bilo, za porodilje će to značiti svojevrsni poticaj.

Vijest o izdvajanju sredstava za porodiljske naknade, porodilje u Mostaru primile su sa oduševljenjem. Vijećnica Irma Baralija, koju do termina poroda dijeli tek sedam dana a koja je prisustvovala jučerašnjoj sjednici, kaže da je riječ o odluci koje su Mostarke dugo čekale, jer osim pomoći kantona, druge nije bilo.

"Da li je to simbolično ili ne o tome možemo razgovarati ali je definitivno korak naprijed. S obzirom da znamo kako su porasle cijene i pelena. Sve majke znaju koliko mjesečno izdvajaju za to, sve potrepštine za bebu. Novorođenče iziskuje zaista mnogo, pogotovo ako ranije niste imali djecu veliki je trošak. Tako da će ovo dobro doći", kazala je Irma Baralija, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostar.

A da će dobro doći smatraju i ostali građani. No više bi tvrde značilo, kada bi se povećala mjesečna naknada.

Jednokratna novčana pomoć koju porodilje u HNK primaju od Kantona iznosi 400 KM, dok je mjesečna naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje različita.

Zaposlene majke, neovisno rade li u javnom ili privatnom sektoru po odlasku na porodiljni dopust godinu dana primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 40 posto plate koju su primale posljednjihšest mjeseci prije odlaska na porodiljni dopust. Kanton refundira poslodavcima troškove u iznosu od 40 posto.

Nezaposlene majke ostvaruju pravo mjesečne nakande u trajanju od 6 mjeseci koja iznosi 40 posto od prosječne plate u FbiH, ali samo ako ukupan prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos 15 posto prosječne federalne plate. Od Grada do danas nije bilo nikakvog poticaja. No i to se mijenja. O visini jednokratne pomoći odluka će biti naknadno donesena.

"Nakon ovog nama slijedi donošenje odluke koja će biti na Gradskom vijeću u kojem iznosu će to biti i koji model ćemo koristiti, tako da sad imamo izdvojeno 350 tisuća KM , nadam se da će to biti dovoljno, ako ne bude pojačat ćemo tu stavku", kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

U prijedlogu koji su uputili u Gradsko vijeće naknada za prvorođeno dijete je 300 KM, za drugo 500 KM, za treće 700 KM, za četvrto 1400 KM, za peto 2800, za šesto 5000 KM i za sedmo dijete i više 10 tisuća KM. 

"Pomoć porodiljama u ovom kantonu ne završava s jednokratnim ili mjesečnim naknadama", kaže Baralija.

S obzirom na to da u prvim danima majčinstva porodilje traže pomoć na privatnim adresama, zatražila je finansiranje makar jedne besplatne posjete patronažne sestre, no novca u budžetu za tu vrstu pomoći za sada nema.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti