Najavljeno oživljavanje aerodroma u Mostaru, evo koliko je putnika imao u 2021.

05.01.2022. 08:15 / Izvor: N1
AERODROM MOSTAR

Uprkos najpovoljnijim geografskim uslovima, mostarski aerodrom već duži period bilježi pad poslovanja, a pojavom koronavirusa zabilježio je najveće gubitke u BiH.

Uprkos najpovoljnijim geografskim uslovima, mostarski aerodrom već duži period bilježi pad poslovanja, a pojavom koronavirusa zabilježio je najveće gubitke u BiH. Prošlu godinu ovaj aerodrom završio je s cifrom manjom od 2000 putnika, redovnih linija nije bilo, no nastavak redovnog zračnog prometa i njegovo oživljavanje najavljuje se u ovoj godini.

Tužni prizori ispred mostarskog aerodroma. Osim vozila uposlenika drugih na parkingu nema. Pustoš i u samom objektu. Šalteri, pista, info tabla – prazni. Građani ogorčeni. Pitaju se zašto mostarski aerodrom ne može biti barem alternativna opcija u vrijeme kada zbog magle avioni ne mogu poletjeti iz glavnog bh. grada.

"Imate dosta Mostaraca koji bi putovali, dosta naših ljudi koji žive u skandinavskim zemljama u Njemačkoj, Americi itd. A sad vidite kad je zatvoren sarajevski aerodrom, kad ne može da se sleti na njega zašto se ne bi slijetalo na mostarski aerodrom. Zašto ja moram ići u Split da bih putovala za Francusku itd", pita se Mostarka.

Višemilionski iznosi se izdvajaju, a rezultata nema

Katonalne, gradske i federalne vlasti godišnje uplaćuju višemilionske iznose za održavanje i plaće oko 60 zaposlenih radnika, iako rezultata nema. Tako će biti i u ovoj godini, a Gradska uprava je s kantonalnom Vladom potpisala sporazum koji bi prema riječima predsjednika Vlade i gradonačelnika trebao oživjeti Zračnu luku.

"Da se u naredne četiri godine izdvoji oko 8 miliona KM za Grad Mostar. To su sredstva koja su dominantno ili prioritetno namijenjena za Zračnu luku Mostar", saopštio je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK, dodajući daje to stari dug koji se već godinama vukao na konto zakupa prostora koji je gradski, a u kojem se trenutno nalazi Vlada Županije.

"Našli smo mogućnost nakon razgovora i pregovora kako da dođemo do rješenja kako završiti taj spor. Dogovoreno je da kroz sljedećih pet godina po 2 miliona KM se isplaćuje na budžet Grada Mostara, s tim da su sredstva prioritetno planirana za podizanje Zračne luke jer nam je ona svima prioritet", naglasio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

U prošloj godini kroz mostarski aerdorom prošlo je svega 1.944 putnika, uz 102 leta, potvrdila je to uprava aerodroma koja ne želi pred kamere.

Nadaju se da će 2022. biti godina svojevrsnog preokreta.

U planu uspostavljanje novih linija

Kompanija Eurowings najavila je komercijalnu liniju za ovo ljeto. U planu je uspostavljenje linije do Düsseldorfa. Ukoliko se to ostvari, bila bi to prva komercijalna linija mostarskog aerodroma nakon više od dvije godine.

Liniju Mostar-Düsseldorf najavlivali su i za prošlo ljeto, no pretpostavlja se da je niska potražnja uzrokovana novim mjerama na graničnim prelazima natjerala kompaniju na otkazivanje planiranih operacija na ovoj liniji. U Turističkoj zajednici nadaju se da će ove godine doći do njenog uspostavljanja, jer je, kako navode, ključ za privlačenje stranih turista zapravo funkcionalan aerodrom.

"Sigurno će značiti iako će to biti samo tokom ljeta, šesti, sedmi i osmi mjesec. Vidim i da FlyBosnia najavljuje letove sa svih aerodroma u BiH, ne znam da li se tu podrazumijeva i mostarski aerodrom, ali bitno je da napokon krenu letovi iz Mostara, u Mostar", ističe Semir Temim iz Turističke zajednice HNK.

Posljednji komercijalni letovi iz Mostara bili su u martu 2020. godine kada je iz Mostara do Zagreba letio avion Croatia Airlinesa. Međutim, putnika nije bilo dovoljno, te je ova linija ukinuta i prije početka pandemije koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti