Zaloge "Pavgorda" na imovinu "Alumine" ništave i bez pravnog dejstva

05.01.2022. 13:30 / Izvor: SRNA
Pavgord

Viši privredni sud u Banjaluci pravosnažno je potvrdio da su zaloge firme "Pavgord" iz Foče na imovinu kompanije "Alumina" iz Zvornika ništave i bez pravnog dejstva.

Viši privredni sud u Banjaluci pravosnažno je potvrdio da su zaloge firme "Pavgord" iz Foče na imovinu kompanije "Alumina" iz Zvornika ništave i bez pravnog dejstva, saopšteno je danas iz "Alumine".

Iz ove kompanije navode da je Okružni privredni sud u Banjaluci 5. februara prošle godine donio prvostepenu odluku kojom je utvrdio ništavost tri zaloge koje su 2012. godine upisali raniji litvanski vlasnici na imovini "Alumine", a koje su kasnije, volšebnim radnjama sa litvanske Ukio banke prešle na fočanski "Pavgord".

"Upravo, prema ovako ništavim zalogama, sudije pojedinici iz Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini su obavezali kompaniju `Alumina` da `Pavgordu` plati više od 122 miliona KM, što sa kamatama iznosi nešto više od 244 miliona KM", navode iz "Alumine".

Uprava kompanije "Alumina" i njen pravni tim godinama ukazuju na nevažnost ovih zaloga koje su prije nekoliko mjeseci, uz nezakonite odluke dva pomenuta suda, dovele do toga da "Alumina" podnese i prijedlog za otvaranje stečaja, saopšteno je iz kompanije.

"Očigledno nerazumijevanje ili osionost sudija pojedinaca, koji su bili dužni da na ništavnost paze po službenoj dužnosti, dovela je `Aluminu` i 1.500 radnih mjesta do ivice ugroženosti pravne i poslovne egzistencije", navode iz ove kompanije.

Nakon posljednje odluke Višeg privrednog suda u Banjaluci od 15. decembra, menadžment "Alumine" očekuje da se izvršni postupak koji vodi "Pavgord" protiv "Alumine" u cilju naplate iznosa višeg od 244 miliona KM, obustavi bez odlaganja.

U "Alumini" očekuju da se i svi ostali postupci po osnovu istih ili sličnih zaloga obustave, jer su upravo u posljednjim odlukama privrednih sudova na decidan način navedene samo neke nezakonitosti u postupanju ranijih litvanskih vlasnika, a iz kojih nezakonitosti ništa ne može da traži ili očekuje fočanski "Pavgord".

Menadžment "Alumine" pozvao je institucije pravnog sistema da preduzmu pravne radnje u cilju sankcionisanja onih pojedinaca koji su omogućili da se dugi niz godina poslovanje "Alumine" ugrožava upotrebnom nezakonitih zaloga litvanske Ukio banke.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti