Privrednici stavljeni pred "svršen čin": Ko će morati kupovati nove fiskalne kase?

17.01.2022. 12:52 / Izvor: Akta.ba
fiskalne kase

Posljednjih mjeseci kod sve više privrednika i obrtnika zabilježen je slučaj da, kad je došlo vrijeme za redovni servis fiskalne kase, isti im nije urađen već im je predložena kupovina novih uređaja.

Posljednjih mjeseci kod sve više privrednika i obrtnika zabilježen je slučaj da, kad je došlo vrijeme za redovni godišnji servis fiskalne kase, isti im nije urađen već im je predložena kupovina novih uređaja.

Kako saznajemo, jedan od razloga je problem s rezervnim dijelovima, a privrednicima je ponuđeno avansno plaćanje novog fiskalnog uređaja u iznosu oko 800,00 KM.

Ranije je objavljeno da je zamjenu fiskalnog modula i matične ploče moguće vršiti isključivo na fiskalnim uređajima koji su fiskalizovani u periodu od 1. septembra 2019. do 1. septembra 2021. godine. 

Iz firme MS TEAM d.o.o. koja se bavi fiskalizacijom i softverskim rješenjima za Akta.ba je pojašnjeno da se godišnji pregled može raditi na svakom fiskalnom uređaju, a kupiti se novi treba jedino ako je nešto u kvaru. Onda se on ne može ni fiskalizovati, ni popraviti.

Također, navode da do problema dolazi ako obveznik uđe u PDV sistem, a ima uređaj koji je kupljen 2015. ili 2016. godine.

"Za njih se ne može nabaviti fiskalna memorija. Drugim riječima, rezervni dijelovi postoje za sve uređaje koji su kupljeni u posljednje 2 godine, dok za sve starije uređaje nema podrške proizvođača u rezervnim dijelovima. Dakle, oni će i morati kupovati nove uređaje ukoliko dođe do nekog kvara, ali što se tiče godišnjeg tehničkog pregleda on se može uraditi na svakom uređaju", rečeno je iz MS TEAM.

Iz kompanije Tring d.o.o. Complete Engineering iz Gračanice, vodećeg proizvođača fiskalnih uređaja za područje Federacije BiH kažu da je uticaj pandemije Covid-19 napravio veliki poremećaj na globalnom tržištu pa tako i njihovom.

"Rokovi nabavke pojedinih komponenti su povećani na čak 53 sedmice, ali smo kao kompanija uspjeli osigurati dovoljan broj istih uz znatno veće nabavne cijene kako bismo osigurali dovoljan broj uređaja na našem tržištu. I pored svega, cijene novih fiskalnih uređaja nisu promijenjene već 7 godina", navode.

Kada je riječ o cijenama, napominju da su kao domaća kompanija svojom strategijom uspjeli značajno smanjiti cijene uređaja u odnosu na okruženje. 

"Početna cijena fiskalne kase u okruženju je bila oko 950 KM dok je u FBIH i Brčko Distriktu oko 500 KM. Početne cijene fiskalnih printera u okruženju su bile 1900 dok su u FBIH i Brčko Distriktu sa početnih 750KM snižene na 550 KM. Na ovaj način, napravili smo značajne "višemilionske" uštede našoj privredi ali i omogućili da kupovinom domaćih proizvoda prihodi ostanu u našoj zemlji", smatraju u ovoj firmi.

Govoreći o samom tržištu kažu ne postoji nikakav monopol, nego se radi o međunarodnoj tržišnoj utakmici u kojoj su uključen veliki broj stranih i domaćih pravnih lica i u kome se svaki od učesnika takmiči na osnovu tržišnih principa: kvalitet, cijena postprodajna podrška.

Podsjetimo, u decembru prošle godine stavljen je van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabavljati nove fiskalne kase.

Ipak, i pored toga, izgleda se našao način kako bi se ovaj plan realizovao a koji će biti snažan udar za privrednike koji su kao i uvijek stavljeni pred svršen čin.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti