Povećanjem plate do zadržavanja radne snage u RS

18.01.2022. 13:23 / Izvor: Akta.ba
povećanje plata

Pojašnjeno je da je glavni cilj povećanje plata svim zaposlenim u RS, a da troškovi poslodavca ostanu isti.

Unija udruženja poslodavaca RS održala je danas trening na temu "Primjena novih poreskih olakšica", na kojoj su predstavljene izmjene Zakona o radu, kao i izmjene koje se tiču Zakona o porezu na dohodak i doprinose u Republici Srpskoj. 

rs

"Cilj svih ovih izmjena jeste povećanje plata radnicima, a da pritom trošak poslodavca ostane isti", kazao je u uvodnom dijelu predavanja Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Pojašnjeno je da je glavni cilj povećanje plata svim zaposlenim u RS u privatnom i javnom sektoru. 

"Ovim izmjenama nastojimo da se borimo protiv neformalne ekonomije, odnosno sive i crne ekonomije. Jedan dio ovih novih propisa ima za cilj da se na neki način destimulište boravak poslodavaca u sivoj zoni. Za poslodavce je bitno ne samo da povećaju plate već i da ukažu na neadekvatno ponašanje konkurencije", naglasio je Trivić. 

Slobodanka Popović iz Ministarstva finansija RS je objasnila da je takvo nešto moguće postići promjenom načina ugovaranja plata između i zaposlenog, povećanje osnovnog ličnog dohotka, smanjenjem stope poreza na dohodak od ličnih primanja i smanjenjem zvanične stope doprinosa. 

"Izmjene Zakona dovest će do povećanja plata svim zaposlenim, iznos bruto plate ostat će na istom nivo, poslodavac će imati isti trošak, a radnik će primati veću platu", kazala je ona, i dodala da troškove povećanja plata svih zaposlenih u RS snosi budžet RS, dakle odricanje od prihoda od doprinosa, a sve u korist radnika. 


Zakon o radu

Izmijenjen je pojam plate-plata podrazumijeva bruto platu koja predstavlja osnovnu platu, uvećanja plate propisanih Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i ugovor o radu, porez na dohodak i doprinose. 

"Poslodavac sa radnikom ugovora bruto platu, neće biti moguće ugovoriti platu u neto iznosu ili platu prije oporezivanja", objasnila je Slobodanka. 


Izmijenjena je i odredba člana 128. kojom se propisuje najniža plata.

"Najniža plata koja se isplaćuje radniku uvećava se po osnovu radnog staža(0,3% za svaku godinu radnog staža-član 128 Zakona o radu). Odluka o najnižoj plati u RS za 2022. godinu se određuje u visini od 590 KM u neto iznosu", rekla je Popović. 

Zakon o porezu na dohodak i doprinose 

Osnovni lični odbitak povećan je sa dosadašnjih 8.400KM na 12.000KM na godišnjem nivou, što predstavlja povećanje za dosadašnjih 700KM na 1000KM na mjesečnom nivou. 

"Promijenjena je stopa poreza na dohodak od ličnih primanja sa 10% na 8%", objasnila je. 

Iz Ministarstva finansija su kazali da je i umanjena stopa doprinosa sa 32,8% na 31%. Minimalna osnovica doprinosa u iznosu najniže plate u RS u bruto iznosi 855,1KM.

Također je došlo i do izmjena Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, ali i u prijavljivanju poreza i doprinosa. 

"Prijavljivanje poreza po odbitku i doprinosa na dohodak od ličnih primanja vršiće se u skladu sa propisima koji su bili na snazi u mjesecu za koji se lično primanje ostvaruje, a prijavljivanje poreza po odbitku za dohodak od autorskih prava, ostali dohodak i prihode od kapitala vršiće se u skladu sa propisom koji je na snazi u momentu isplate navedenih dohodaka", pojašnjeno je iz Poreske uprave RS. 

Ono što su govornici današnjeg treninga poručili jeste da odricanje dijela prihoda budžeta RS ide u korist svih zaposlenih u RS. 

"U javnom i privatnom sektoru pojednostavljen je obračun i načini utvrđivanja plata, te uz primjenu osnovnog ličnog odbitka od 1000KM, smanjenjem stope poreza na 8% i stope doprinosa na 31% na mjesečnom nivou dolazi do povećanja plata svim zaposlenima u RS u nominalnom iznosu", rekli su iz Ministarstva finansija RS. 

Dodali su da "Primjena novih poreskih olakšica" istovremeno ima i stimulativnu ulogu za poslodavce koji su u situaciji da mogu povećati plate kako bi spriječili odliv radne snage iz RS. 

E.S. 














 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti