Potvrđeno iz ministarstva: Fiskalne uređaje koji su funkciji, ne treba mijenjati

18.01.2022. 15:47 / Izvor: Akta.ba
fiskalne kase

Fiskalne uređaje koji su ispravni i uredno servisirani, odnosno koji su funkciji, ne treba mijenjati.

Fiskalne uređaje koji su ispravni i uredno servisirani, odnosno koji su funkciji, ne treba mijenjati, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva finansija za Akta.ba.

Napominju da je ministarstvo stavilo izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH te ne postoji obavezna zamjena fiskalnih uređaja u narednom periodu.

Podsjetimo, jučer smo objavili tekst u kojem smo prenijeli da se javlja sve više privrednika/obrtnika od kojih se prilikom redovnog godišnjeg servisa uređaja predlaže kupovina novih.

Iz ministarstva kažu da su razlozi za zamjenu uređaja različiti zavisno od samih fiskalnih uređaja, npr. ukoliko su fiskalni uređaji dotrajali /istrošeni/ ili ukoliko ih je nemoguće popraviti.

"Naime, u upotrebi su još uvijek fiskalni uređaji koji su stari preko 10 godina, a koji su koncipirani na još starijoj tehnologiji (preko 12 godina) te njihov popravak zavisi od raspoloživih rezervnih dijelova kod samih dobavljača dijelova i komponenti za te fiskalne uređaje, odnosno ovlaštenih proizvođača/zastupnika, kao i uvjeta garancije. Drugi razlozi mogu biti da su postojeći fiskalni uređaji uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj", pojašnjeno je iz federalnog ministarstva.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti