Rad ugostiteljskih objekata u RS-u do ponoći

20.01.2022. 08:12 / Izvor: SRNA
Kafić

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak kojim se preporučuje Vladi Republike Srpske da izmijeni i dopuni uredbu kojom bi se ograničilo radno vrijeme svim vrstama ugostiteljskih objekata.

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak kojim se preporučuje Vladi Republike Srpske da izmijeni i dopuni uredbu kojom bi se ograničilo radno vrijeme svim vrstama ugostiteljskih objekata od 6.00 do 24.00 časa, dok bi noćni klubovi i dalje mogli raditi od 6.00 do 2.00 časa iza ponoći.

Izuzetno, ako je aktom jedinice lokalne samouprave propisano kraće radno vrijeme, primjenjivaće se radno vrijeme propisano aktom jedinice lokalne samouprave, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Istim zaključkom Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova, te Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i organima jedinica lokalne samouprave zaduženim za poslove inspekcije i komunalne policije da vrše kontrole pridržavanja i provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja virusa korona i o tome dostave izvještaj Stručno-operativnom timu ovog štaba.

Ova uredba stupiće na snagu nakon što je usvoji Vlada Republike Srpske, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasinku Republike Srpske. 

Republički štab je konstatovao da su ispunjeni uslovi za početak nastave u drugom polugodištu u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, zakazana za 24. januara, kako je to i ranije planirano.

U skladu sa Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, škola, đački dom i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u Republici Srpskoj, obavezni su da prate i redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji, te ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu, odnosno drugačijeg načina smješataja u đačkim domovima.

Republički štab za vanredne situacije danas se upoznao o Informaciji o prijedlogu izmjene Uputstva za određivanje mjere karantina i izolacije i definiciju slučaja kovid 19 u Republici Srpskoj kojeg je dao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Među ključnim izmjenama Uputstva su ukidanje obaveze karantina za osobe koje su primile buster dozu vakcine protiv virusa korona, a bile su u kontaktu visokog rizika sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem virusa korona.

Predviđeno je i skraćivanje perioda izolacije za osobe koje su potvrđeni ili vjerovatni slučaj, a vakcinisane su sa dvije ili tri doze vakcina protiv virusa korona, na sedam dana, uz ispunjen uslov da najmanje 48 sati nemaju povišenu temperaturu bez korištenja antipiretika i da imaju značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Republički štab za vanredne situacije zadužio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da zdravstvenim ustanovama dostavi detaljno Uputstvo sa svim predloženim izmjenama, a koje će biti objavljeno i na zvaničnoj internet stranici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti