Peti talas virusa i bh. industrija: Neke firme djeluju bez trećine radnika

22.01.2022. 08:22 / Izvor: N1
Fabrika

Od ukupnog broja pozitivnih na korona virus najviše je radno sposobnih – više od 50%, zbog čega sve više trpi privreda.

Od ukupnog broja pozitivnih na korona virus najviše je radno sposobnih – više od 50%, zbog čega sve više trpi privreda. Aktuelnim talasom posebno su pogođeni i medicinski radnici, pa je do pojedinih usluga iz domova zdravlja sve teže doći.

Prnjavorsko drvoprerađivačko preduzeće sa oko 370 radnika na tržištu dijeli sudbinu brojnih. Uz muku sa zadržavanjem radne snage, ove zime muka je i organizovati posao.

"U našem slučaju to konkretno znači da nam je 13% svih zaposlenih trenutno na bolovanju. Više od polovine njih ili ima covid 19 ili su bili u dodiru s nekim ko ima covid 19 i zato su u izolaciji", pojašnjava Edin Dacić, predsjednik Skupštine firme "Standard."

U pojedinim preduzećima, pozitivna je i do trećina radnika. Najviše je pogođena industrija tekstila. Peti talas došao je u trenutku kada se globalni sistemi snadbijevanja nisu ustabilili, pa je sve veći problem doći i do sirovina.

"Tako da će možda prvi kvartal čitav, ne samo zbog same pandemije, nego i zbog nedostata tih ulaznih elemenata izazvati određeni manji obim poslovanja i samim tim ne toliki rast BDP na koji smo svi računali i koji smo svi očekivali", saopštio je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

"Što prije moramo u normalizaciju"

Dok se u Republici Srpskoj čeka da Vlada usvoji odluku o skraćenju izolacije, resorni ministar kaže, iako mjera primarno nije donesena zbog privrede, trebala bi pomoći.

"Mi moramo kao što vidite preći što prije u neku normalizaciju. Nešto slično vam čine Portugal, Španija, Velika Britanija na kraju krajeva", danas je rekao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

U dvije godine pandemije, zarazom su, sada kao nikada ranije, pogođeni i medicinski radnici, pa je problem i organizacija rada u domovima zdravlja, jer su pod najvećim pritiskom. Zbog toga trpi pružanje nekih zdravstvenih usluga poput vakcinacije najmlađih.

"Obuhvat za prethodnu godinu je niži nego što smo ih imali ikada ranije, ne ikada, ali u posljednjjih nekoliko godina i to predstavlja rizik za pojavu, kad izađemo iz ovog covida, da se dese i druge epidemije koje se dešavaju među djecom", rekla je Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinska pitanja u IZJZ RS.

Iako se polako pune bolnički kapaciteti, za sada među oboljelima preovladava blaža klinička slika. Zbog toga se brojni i ne javljaju ljekaru, a sve češće testove rade samostalno u kući.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti