RS opet vlasnik 8.000 hektara, mali proizvođači dobiće po dio

22.01.2022. 08:57 / Izvor: Nezavisne novine
zemljište

Iako stečajni postupak prodaje preduzeća "Ratarstvo" a.d. Nova Topola formalno nije završen, najveći dio posla je prema riječima Radomira Predojevića, stečajnog upravnika, obavljen.

Iako stečajni postupak prodaje preduzeća "Ratarstvo" a.d. Nova Topola formalno nije završen, najveći dio posla je prema riječima Radomira Predojevića, stečajnog upravnika, obavljen, jer je više od 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta ponovo u vlasništvu Vlade RS.

Predojević je istakao da su dio koji se tiče poljoprivrednog zemljišta uspjeli da završe.

"Dakle, poljoprivredno zemljište, sa površinom većom od 8.000 hektara, koje je pripadalo preduzeću ‘Ratarstvo’ je prešlo u vlasništvo Republike Srpske, čime je riješen ogroman dio postupka", kazao je Predojević.

Dodao je da je ostao da se riješi tehnički dio, čime će ovaj stečajni postupak biti gotov.

"Nešto nekretnina koje su sastavni dio poljoprivrednog zemljišta je ostalo pa je prijedlog da Vlada RS to otkupi, a u pitanju su akumulaciona jezera koja služe za navodnjavanje tog zemljišta", rekao je Predojević.

Istakao je da je još ostalo da se riješi i pitanje poljoprivredne piste, koja služi za poljoprivredne avione koji zaprašuju poljoprivredne površine.

"I to bi sve otprilike trebalo da bude završeno tokom ove godine i pređe u nadležnost Republike Srpske ili, bolje rečeno, da oni to kupe", naveo je Predojević.

Ponovio je da je krucijalni dio stečajnog postupka riješen kada je poljoprivredno zemljište prešlo u vlasništvo Republike Srpske.

Pojasnio je da je ovo poljoprivredno zemljište javno dobro te da ga je preduzeće "Ratarstvo" samo koristilo. 

"Dio postupka koji je u interesu lokalne zajednice Gradiška, kao i u interesu Republike Srpske je završen", rekao je Predojević, dodajući da je ovo uspjeh ne samo njega kao stečajnog upravnika, već da je uspjeh koordinacije Vlade i nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i suda.

Kako je ranije naveo i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva RS, Republika Srpska je sada dobila više od 8.000 hektara zemljišta.

"To zemljište nam je sada na raspolaganju te ćemo pronaći način kako da ga najfunkcionalnije rasporedimo te da budu zadovoljni svi koji žele da rade, naročito mladi koji žele da ostanu na ovom prostoru, a koje treba da podstičemo dodjelom zemljišta, ali i značajnim podsticajima", rekao je Dodik.

Da će od ovog zemljišta najveću korist imati mali poljoprivredni proizvođači sa prostora opštine Gradiška za "Nezavisne novine" rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

On je naveo da je plan da oko 240 poljoprivrednih gazdinstava sa područja Gradiške dobije određenu površinu poljoprivrednog zemljišta u zakup.

"Oni bi na tom zemljištu proizvodili hranu za dalju poljoprivrednu proizvodnju. Na taj način bi zatvorili svoj proizvodni ciklus, ostali bi na svojim gazdinstvima te sačuvali prostor grada Gradiška i prostor Republike Srpske", naveo je Adžić.

Pojasnio je da bi imali dovoljno zemljišta da proizvode hranu za dalju proizvodnju hrane, na primjer za proizvodnju mlijeka, svinjskog i junećeg mesa, kao i kokošjeg mesa i jaja.

"Određena površina zemljišta će ići u koncesiju kod većih proizvođača, ali je suština da mali proizvođači dobiju svoj dio zemljišta i da njihova proizvodnja bude zaokružena", zaključio je Adžić.

Podsjećamo da je preduzeće "Ratarstvo" a.d. Nova Topola otišlo u stečaj 2008. godine, a procijenjena ukupna vrijednost je bila oko 500 miliona KM.

Ovo preduzeće je nastalo podjelom PIK "Mladen Stojanović" Nova Topola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti