Najavljeno otvaranje direktne aviolinije Bari – Sarajevo

26.01.2022. 07:47 / Izvor: Akta.ba
okrugli sto

Partneri iz Barija najavili otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo.

Divna vijest stiže nam od naših prijatelja iz Italije. Najavili su otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo, saopćeno je iz gradske uprave Sarajeva.

Oko šezdeset minuta leta povezalo bi Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom Bari-jem; približilo njihove historijske, kulturne i prirodne ljepote i znamenitosti; spojilo privrednike, umjetnike, studente... a pogotovo zbližilo naše građane.

"Ova inicijativa je potvrda vrijednosti Sarajeva, ali i prilika za još snažnije turističke i poslovne veze sa italijanskim gradovima, ovaj put sa Bari-jem, važnim privrednim, turističkim i univerzitetskim centrom južne Italije", istakla je gradonačelnica Benjamina Karić na danas održanom online Okruglom stolu, kojem su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog, turističkog, univerzitetskog života dvaju gradova, regija i država.

Partneri iz Barija, centraitalijanske južne regije Apulije, u svojim obraćanjima iskazali su spremnost da i na ovaj način uspostave direktan "most" bliže saradnje i komunikacije sa zapadnim Balkanom i njegovim institucijama.

Jelica Grujić u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasila da će avionska linija Bari – Sarajevo biti korisna za turizam, poslovanje i jačanje veza.

"S obzirom da proširujemo naše kapacitete, možemo povećati obim avio saobraćaja i tako realizovati i ovaj važan projekat za Aerodrom, Sarajevo i BiH", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić.

Okruglom stolu prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji, Slavko Matanović i ambasador Republike Italije u BiH, Marco di Ruzza.

Inače, inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L'isola che non c'é - Ostrvo koje ne postoji, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora tako da je posebno emotivno vezan za naš grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti