Brže procedure i konkuretna radna snaga privukli bi i više od milijardu KM

26.01.2022. 12:42 / Izvor: Večernji List
Investicije

Nezahvalna politička atmosfera, konstantni sukobi i previranja u medijsko-političkom prostoru, stvari su koje u startu odbijaju strane investitore iz BiH.

Vijest kako je strani investitor kupio 35 tisuća kvadrata u poslovnoj zoni u Kreševu te pokrenuo izgradnju pogona za proizvodnju aluminijske i PVC stolarije gdje bi svi proizvodi trebali isključivo ići na izvoz ili pak podatak prema kojemu je Usora u samo pet godina gotovo pa utrostručila broj zaposlenih i to dobrim dijelom zahvaljujući konceptu poslovnih zona, unose prijeko potreban optimizam u domaće gospodarske tijekove te pokazuju kako je, unatoč svim izazovima, moguće privući nove investitore, piše Večernji list BiH. 

Najava investicija

Nezahvalna politička atmosfera, konstantni sukobi i previranja u medijsko-političkom prostoru, stvari su koje u startu odbijaju strane investitore iz BiH, no u zemlji postoji dovoljan broj onih koji su svjesni domaćih potencijala i mogućnosti da strancima ponude bolje uvjete poslovanja, a primjeri s terena pokazuju kako se u okviru lokalnih zajednica može napraviti uistinu mnogo.

Prošle je godine BiH zabilježila značajan porast stranih ulaganja, a najveći interes strani investitori pokazuju za bh. energetski sektor, poljoprivredu, turizam i metalski sektor, podaci su Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA), koja je najavila i investicije u energetski sektor, i to više od 250 milijuna maraka, zatim u nekretnine i turizam, IT sektor (veći broj kompanija), proizvodnju montažnih kuća, BSO sektor za veliki broj zaposlenih, reciklažne centre, trgovine.

Iz FIPA-e su pritom jasno poručili i kako je unutar zemlje nužno realizirati sve one reforme s kojima će se jačati konkurentnost gospodarstva, uz istodobnu promociju potencijala BiH u inozemstvu kako bi se u strani ulagači privukli u sve većem broju. Kada je riječ o prednostima BiH, to su svakako niži porezi kao i konkurentna cijena radne snage. Ipak, i dalje je veliki broj prepreka koje odbijaju investitore, a one se ne odnose isključivo na lošu političku atmosferu, već na drugogodišnji problem koji se očituje i sporosti i kompliciranosti potrebnih procedura...

Pitanje procedura

Dodatno, pritom svakako treba uputiti i na ocjenu iz analize Svjetske banke "Lakoća poslovanja 2020." u kojoj je vidljivo kako u prosjeku početak poslovanja u BiH zahtjeva čak 80 dana, dok su troškovi pokretanja poslovanja iznimno visoki - 13,7% BND-a po glavi stanovnika.

No, vijest prema kojoj su u prvih devet mjeseci prošle godina strana ulaganja premašila milijardu maraka (1.049,000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.) ulijeva nadu kako bi godina koja je pred nama, uz prisutne prednosti BiH, mogla donijeti ulaganja koja će znatnije premašiti ovaj iznos.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti