Protest građana Kreševa zbog eksploatacije kamena koja ugrožava okolinu i zdravlje ljudi

04.02.2022. 10:08 / Izvor: BHRT
kreševo

Mještani sela Bjelovići kod Kreševa više od četiri godine žive u agoniji jer im, kako kažu, obližnji kamenolom i krečana zagađuju okoliš i ugrožavaju zdravlje.

Mještani sela Bjelovići kod Kreševa više od četiri godine žive u agoniji jer im, kako kažu, obližnji kamenolom i krečana zagađuju okoliš i ugrožavaju zdravlje. Kamenolom i krečana djeluju u okviru kompanije BFS iz Kreševa, čiji je vlasnik poduzetnik Goran Stanić. 

Ovo nije prvo okupljanje mještana sela Bjelovići kod Kreševa. U proteklih nekoliko godina organizirali su protestne šetnje, potpisivali peticije, pokrenuli sudske sporove, sve kako bi zaštitili okoliš u kojem žive i vlastito zdravlje

Mještani sela Bjelovići kod Kreševa više od četiri godine žive u agoniji jer im, kako kažu, obližnji kamenolom i krečana zagađuju okoliš i ugrožavaju zdravlje. Kamenolom i krečana djeluju u okviru kompanije BFS iz Kreševa, čiji je vlasnik poduzetnik Goran Stanić.

U Vladi Srednjobosanskog kantona pokrenuta je i procedura da se kompaniji BFS iz Kreševa oduzme koncesija, jer ova firma nije donijela sve potrebne dozvole koje stoje u ugovoru, javlja BHRT.

Ovo nije prvo okupljanje mještana sela Bjelovići kod Kreševa. U proteklih nekoliko godina organizirali su protestne šetnje, potpisivali peticije, pokrenuli sudske sporove, sve kako bi zaštitili okoliš u kojem žive i vlastito zdravlje.

"Zrak nam uništava. Veš ne sušimo. Sijati bašte ne možemo", kaže mještanka Anđelka Nujić.

"Kamenolom je pored naših kuća, gdje oni kopaju kamen. Taj kamen se non stop valja na naše kuće", dodaje također mještanka Drage Čelan.

A da bi zaustavili to kamenje koje se valja po njihovim kućama, mještani su pokrenuli i neformalnu grupu “Građanski pokret Kreševo”. Ne žele da se spomenuta kompanija zatvori, nego samo da radi po zakonu.

"Po meni je rješenje, još uvijek vjerujem u pravnu državu i da institucije rade svoj posao. Svjedoci smo da se uradi unatoč nekim inspekcijskim zabranama. I gdje god dođemo kažu nam nismo nadležni. Ko je nadležen", pita se Darko Joksimović iz Udruženja “Građanski pokret Kreševo”.

A nadležno je Ministarstvo okoliša i turzima Federacije BiH, koje je kompaniji BFS izdalo okolinsku dozvolu za proizvodnju kreča, te Ministarstvo ekonomije Srednjobosanskog kantona koje je sa spomenutom kompanijom sklopilo ugovor o koncesiji. Zbog neispunjenja obaveza iz ugovora, pokrenuta je incijativa da im se koncesija oduzme.

"Firma BFS nije dobila nijednu od neophodnih potrebnih dozvola i praktično imamo situaciju kada sve ono što firma BFS radi nije po zakonu, odnosno u zakonskim okvirima", tvrdi Nisvet Hrnjić, ministar ekonomije u Vladi SBK.

"Inspektori su ti koji izlaze na teren i provjeravaju. Prema njihovim izvještajima, mi imamo informaciju da je sve u redu", kazala je ranije Edita Đapo, ministrica okoliša i turzima FBiH.

Oglasili su se i iz kompanije BFS Kreševo, te su iznijeli svoju stranu priče.

"Sa aktivnostima i stvarnim namjerama i potrebama Kreševskog građanskog pokreta nisam upoznata, osim što vidim ili čujem u medijima.Direktni kontakt s njima nemamo, niti smo ikad imali priliku da razgovaramo ili rješavamo/odgovaramo na bilo koje situacije kao jedna od strana u ovom cijelom pokretu. Dakle, ugrožavanje zdravlja i ekološka katastrofa je izuzetno ozbiljna tema, međutim – kamen krečnjak i biomasa, kao i pečeni kamen (kreč) kao i prašina od ovih proizvoda/sirovina, nije štetna za zdravlje", riječi su Sanele Kozarde, direktorice kompanije.

U Općini Kreševo tvrde kako rješenje postoji, te da kompanija BFS u pogledu proizvodnje kreča treba ispoštovati sve dijelove koji stoje u okolinskoj dozvoli.

"Ono što ja mogu reći kao općinski načelnik, da su kroz ovo sve razdbolje 2018, 2019, 2020, 2021. naše općinske službe izlazile na teren i prijavljivale Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i kada je dolazilo do zamućivanja vode. Svaki put je općina reagirala, stala iza svojih građana, ali nam je stalo i do radnih mjesta", kaže Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo.

Stanovnici ovog naselja počeli su iseljavanje, jer ne mogu živjeti u prašini. Na potezu su nadležni koji trebaju poduzeti korake za rješenje ovog problema, na zadovoljstvo svih strana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti