Toudic i Obuća o unapređenju saradnje Francuske i BPK Goražde

16.02.2022. 16:17 / Izvor: Fena
Toudic i Obuća

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic sastala se danas sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom sa kojom je razgovarala o unapređenju saradnje u različitim oblastima.

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic sastala se danas sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom sa kojom je razgovarala o unapređenju saradnje u različitim oblastima s posebnim akcentom na kulturu, obrazovanje i turizam.

Obzirom da Francuska od ove godine predsjedava Evropskom unijom, bilo je riječi I o aktivnostima u kojima učestvuje i BPK Goražde, u koordinaciji sa svim akterima koji vode ka evropskom putu.

"Kao ambasadorica Francuske u BiH, nastojim posjećujući sve kantone u Federaciji BiH, objasniti  koje su to ambicije koje ima naša zemlja u tom pogledu i da pokažem koliko je Francuskoj važno da se i ovaj dio Balkana pridruži Evropskoj uniji. Ono što je prednost u ovom kantonu jeste da je na njegovom čelu žena te meni, koja dolazi iz zemlje koja zastupa jednakost žena i muškaraca, to čini posebno zadovoljstvo", kazala je ambasadorica Toudic.

Pored goraždanskog "Festivala prijateljstva" čiji su idejni začetnici Goražde i Francuska pokrajina Bretanja, a s čim u vezi je izražena spremnost za nastavak saradnje, dogovoreno je  da se zajedno ulože napori u vraćanje francuskoj jezika u goraždanske škole. 

"Razgovarale smo o tome na koji način da ponovo vratimo francuski jezik na izučavanje u ovdašnje škole, kako da proširimo postojeću saradnju i kako da ostvarimo saradnju u oblasti turizma u ovoj regiji. Zajedno sa premijerkom napravili smo spisak aktivnosti koji će se naći u našem planu rada  i sasvim sigurno, uz činjenicu da Goražde nije daleko od Sarajeva, to će nam pomoći u njegovom ispunjavanju", naglasila je ambasadorica Francuske u BiH.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća izrazila je spremnost za saradnju kao i angažman u vraćanju francuskog jezika u goraždanske škole

"Mi smo spremni da zajedničkim naporima ponovo vratimo francuski jezik u nastavni proces, iz razloga što smatramo da bogatstvo jezika može samo biti prednost. Ono što nam se posebno sviđa jeste angažman Ambasade Francuske u BiH  na području turizma, jer na prostoru našeg kantona postoji jako puno potencijala i primamljivih područja za francuske turiste", kazala je premijerka BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti