Do 10. marta regresirano dizel gorivo poljoprivrednicima

19.02.2022. 09:19 / Izvor: Nezavisne novine
Poljoprivreda

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske učiniće sve da što prije, a najkasnije do 10. marta, počne podjela regresiranog dizela goriva.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske učiniće sve da što prije, a najkasnije do 10. marta, počne podjela regresiranog dizela goriva što će znatno pomoći proljećnu sjetva. 

Iz Ministarstva ističu da su Vlada Republike Srpske i ovaj resor među prvim u regionu pripremili set mjera pomoći poljoprivredi u uslovima pandemije korona virusa i reagovali na najnovije poremećaje na tržištu setom mjera kojima sa dodatnih 10 miliona KM pomaže poljoprivrednu proizvodnju.

U saopštenju se navodi da je obezbijeđena isplata podsticaja u rekordnom roku, te da su i sve obaveze iz 2021. godine isplaćene poljoprivrednicima.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su, kako se navodi, svjesni da se svim ovim mjerama ne mogu riješiti svi problemi poljoprivrednih proizvođača, posebno u uslovima divljanja cijena energenata na svjetskom tržištu, ali smatraju da su mjere koje su donesene, ipak, adekvatne i da će predstavljati znatnu pomoć, što je potvrđeno i od samih proizvođača.

U saopštenju je navedeno da ovim putem Ministarstvo demantuje netačne informacije koje je iznio poslanik SDS-a Miladin Stanić o podršci proizvođačima pšenice, "jer podrška po hektaru ne iznosi 300 KM, nego je uz novi set mjera ta podrška povećana na 400 KM".

"Uz dodatnih 50 KM po hektaru za regresirani dizel, da ne pominjemo druge mjere podrške kroz Pravilnik o podsticajima i Pravilnik o kapitalnim investicijama", navedeno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da će ukoliko se ukaže potreba, kao i ranijih godina, Vlada i Ministarstvo dodatno reagovati i pomoći poljoprivrednicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti