Odlazak radne snage problem s kojim se Bosna i Hercegovina suočava godinama

19.02.2022. 09:50 / Izvor: BHRT
Radnici

Sada stranci dolaze izravno da biraju kvalificirane radnike, za rad u njihovoj državi. Norveške kompanije ovaj mjesec planiraju dolazak u BiH. Odlazak radne snage je višegodišnji problem u BiH.

Veliki odliv radne snage, osim Njemačke, mogli bi očekivati i prema Norveškoj. Ovaj put kompanije ove zemlje dolaze izravno u Bosnu i Hercegovinu, u potrazi za radnicima. Uz organizovane razgovore u nekoliko bh. gradova tražit će kvalificirane radnike automobilske industrije. Hoćemo li ovaj put izgubiti mehaničare, tehničare, autolakirere?

Slađan Ivanković nakon više od tri desetljeća rada u Bosni i Hercegovini, zajedno sa suprugom odlazi u Sloveniju. Plan mu je, kaže, odraditi još koju godinu, kako bi u ostvario dodatna primanja, svjestan, kaže, da od mirovine u Bosni i Hercegovini, do koje mu je ostalo nekoliko godina, neće moći živjeti.

"Imam 57 godina, i 35-36 godina radnog staža. Planiram da odem u Evropsku uniju da ponovno započnem svoj život, vozeći kamion. Neki pokušaj pred penziju da ostavarim neka normalna ljudska prava, da mogu od nečeg da živim", rekao je Slađan Ivanković.

Sada stranci dolaze izravno da biraju kvalificirane radnike, za rad u njihovoj državi. Norveške kompanije ovaj mjesec planiraju dolazak u BiH. Organiziranim događajima diljem BiH, traže mehaničare, tehničare autolakirere. Od organizatora ovih događaja nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije, koliko radnika planiraju zaposliti i uz koje uvjete. Praksa je ovo koja olakšava odlazak radnika smatraju u udruženju poslodavaca.

"Kad imate nešto ogranizovano, kad imate agencije koje se brinu, da organizuju dokumentaciju koja je potrebna, da organizuju prijevoz i smještaj, onda je puno lakše našim radnicima. Teško je da netko direktno traži posao vani, pogotovo ako ne znaju jezik", kazao je Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Trend odlaska radne snage problem je s kojim se Bosna i Hercegovina suočava godinama, a uz ovakve događaje kada stranci dolaze po naše radnike mogao bi samo biti brži i masovniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti